Инфо

26. мај 2016.26. мај 2016.
СТВАРАЊЕ ЕВРОПСКОГ ФУДБАЛСКОГ ПРВЕНСТВА

Остварење очеве визије

Све почасти Олимпијским играма, али за љубитеље најпопуларнијег спорта на свету, најважније такмичење ове године не почиње 5. августа, већ знатно раније, за само осам дана. Француска ће угостити 24 најбоље европске селекције, креће ЕВРОПСКО ПРВЕНСТВО!
Ваш и наш лист, у овом и наредном броју, даће скроман допринос најави континенталне смотре фудбала. Како логика налаже, причу о ЕП треба започети од идеје коју су носили отац и син, Анри и Пјер Делон. Мало људи зна да су нека континентална такмичења старија и од Светског првенства. Први Куп Америке одржан је још 1916. године, а некако паралелно са идејом о одржавању првог Светског првенства, коју је осмислио Анри, а у дело спровео Жил Риме, Делон је желео да буде организован и континентални шампионат у Европи. Ипак, таква идеја није наишла на добар пријем. Тридесетих година у Европи се више пажње посвећује развоју клубова, а процене скоро свих савеза била је да Светска првенства и ОИ испуњавају све потребе што се репрезентативног фудбала тиче. Велики заљубљеник у ову дивну игру, Анри Делон, није одустајао од својих идеја ни после рата. УЕФА је основана 1954. године, а он је већ имао спремне планове о Купу шампиона за клубове и Првенству Европе. Прихваћен је само први предлог, док је други одбијен због згуснутог распореда, али и блоковске поделе у Европи, још увек врло јаке. Визионар и сањар, дочекао је да 4. септембра 1955. године, у Лисабону, одгледа утакмицу „Спортинг“ ““ „Партизан“, први меч Купа шампиона, испрати резултате првог и другог кола, а онда напусти овај свет. Ипак, са њим није отишла и идеја о надметању европских нација. О свему што је желео, причао је свом сину, Пјеру, који је на себе преузео обавезу да испуни очев сан. Наследио га је на месту ген. секретара УЕФА и на конгресу 1956. поново изложио идеју о Купу нација. Овај пут једногласно је прихваћена, а такмичење названо „Куп Анрија Делона“. Пјер је и осмислио први трофеј који је изгледом подсећао на Римску амфору, са гравуром играча који жонглира лопту преузетом са споменика из римског доба. Трофеј осмишљен онда, био је актуелан до Европског 2012. године.
Систем такмичења био је такав да се играју двомечи до полуфинала, а онда Ф4 буде организован у једној држави. Ипак, када је дошло време за пријављивање репрезентација, источни блок био је далеко ревноснији, док Западна Немачка, Енглеска, Италија, Холандија... нису били заинтересовани. Како се пријавило укупно 17 држава, непаран број, жребом су прво одређени ривали у баражу за осмину финала, а онда и остали парови. Куглице су, у баражу, упариле Р. Ирску и Чехословачку (2:0, 0:4), но први меч Купа Анрија Делона био је дуел осмине финала, СССР ““ Мађарска (28. септ. 1958. године). У обе утакмице славили су Совјети, 3:1 и 1:0. Колико је било тежак опстанак идеје ЕП говори податак да су осмина и четвртфинале трајали готово две године, а реванш СССР ““ Мађарска, игран је у Будимпешти годину дана касније у односу на први меч.
Политика је „припретила“ поново у четвртфиналу. О учеснику завршнице требало је да одлучују Шпанија и Совјетски Савез. Ипак, Каудиљо Франко забранио је својој Шпанији да путује у Москву. УЕФА доноси једну исправну одлуку, Шпанце избацује из даљег такмичења. Међу четири најбоље, уз Совјете, нашли су се: Југославија, елиминисавши Бугарску (2:0; 1:1), а потом и Португал (1:2; 5:1), потом Чехословачка (Данска 2:2 и 5:1, Румунија 2:0 и 3:0), односно Француска (Грчка 7:1 и 1:1; Аустрија 5:2 и 4:2). Домаћин финалног турнира била је Француска, у част „оца“ Европског првенства.
Жреб је одлучио да у полуфиналу играју: Француска ““ Југославија и СССР ““ Чехословачка. Селектор Љубомир Ловрић, за пут у „град светлсоти“ одабрао је састав: Видинић, Шошкић, Зебец, Кнеж, Ђурковић, Јусуфи, Жанетић, Миладиновић, Перушић, Шекуларац, Јерковић, Галић, Матуш, Костић.... (више у следећем броју).
4, 8, 16, 24.....
Све до ЕП у Италији 1980. године, систем такмичења био је попут првог Првенства. Од Апенинског полуострва до Енглеске 1996. године, такмичи се осам најбољих екипа подељених у две групе по четири, а две најсупешније пролазе у полуфинале. Број учесника дуплиран је у Енглеској, те је на наредних пет шампионата, учествовало 16 репрезентација, подељених у четири групе, а две првопласиране обезбеђивале су место у четвртфиналу. Првенство у Француској биће прво на коме ће учествовати 24 селекције, подељене у шест група. Две првопласиране и четири најбоље трећепласиране, играће у осмини финала. Уједно, ово је и последње првенство где ће само једна држава бити домаћин. Већ од ЕП 2020. године, мечеви ће бити играни у 20 различитих градова широм Европе.
Д. Благојевић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa