Инфо

26. мај 2016.26. мај 2016.
ОТВОРЕНА САМОСТАЛНА ИЗЛОЖБА ЖЕЉКА РЕЉИЋА У ГАЛЕРИЈИ УДРУЖЕЊА „КРУГ 10“

ЖИВОТНЕ БОЈЕ ПРЕТОЧЕНЕ НА ПЛАТНО

Из снова проистекле, из љубави према сликарству овековечене на белини платна, слике Жељка Рељића, испричале су причу о путнику намернику, музичару по опредељењу, сликару и фотографу у души. Прва самостална изложба „Боје мојих снова“ у родном граду 19 . маја окупила је велики број заљубљеника у ликовну уметност у галерији Удружења „Круг 10“. Посвећена недавно преминулој мајци колекција сачињена од двадесет седам слика различитог формата, интензивног колорита, оивичених црном клоазоне-контуром и чврстом формом дела, представила се у свој својој симболичности модерног, помало необичног правца, како је и сам аутор истакао.
- Иза сваке слике стоји један велики студијски рад, експеримент. Покушао сам да са овим бојама поставим свој колорит, да на неки начин будем препознатљив са тим тоновима који више вуку на нешто веселије, итд. Све су уоквирене линијама и мислим да сам успео у томе али ипак ћу оставити све историчарима уметности и критичарима да они дају коначан суд и мишљење о овој мојој колекцији - рекао је Жељко који је истакао да је трема већа јер излаже пред домаћом публиком, а самим тим и одговорност.
„Ветрењача“, „Жена са кишобраном“, „Балон“, „Венеција“ сањане и досањање на јави доказ су Жељкове преданости сликарству. Уља на платну стварана током јесени и зиме 2015/2016. године уз свакодневни рад, промишљање и драгоцене савете пријатеља, сликара и вајара, Ђорђа Јовановића, донела су живописне мотиве на којима преовлађују птице и људи.
- Стилизована форма са повременим екскурзима у надреализам и апстракцију, сублимирана је у идеју трајања, трага, вечног као звук акустичне гитаре присутан у атељеу уметника док скицу изведену угљеном реализује кистом. Духовни лик напуштеног завичаја Рељић је заменио својим птицама, летом ван граница и омеђених простора. Жељко сања и ради. Посматрач сања да постане тема визуелног света и тако и он буде један од многих Срба успелих у Бечу, као велики мултимедијални и осећајни сањар Жељко Рељић - истакла је Иванка Трифуновић, историчар уметности.
Симболично, као и сама Жељкова уметност коју на најбољи начин представља мотив балона, асоцијације на путовања, али и заштитни знак, првих двадесет седам посетилаца добило је репродукције његових радова „Месечина“ и „Балон“.
О. Г.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa