Инфо

26. мај 2016.26. мај 2016.
НАЈНОВИЈА ОСТВАРЕЊА ЕВРОПСКЕ КИНЕМАТОГРАФИЈЕ У ШАПЦУ

ПРАЗНИК АУТОРСКОГ ФИЛМА

Фестивал европског филма, у организацији Инфо центра Делегације Европске Уније, ове године се приказује у осам градова Србије. Уместо у Београду, као претходних година, најновији филмови европске продукције видеће грађани Новог Сада, Ниша, Шапца, Ваqева, Пријепоqа, Неготина, Прокупqа и Ужица.
Пројекција европских филмова у Шапцу је почела је у понедеqак, у великој сали Културног центра. Фестивал су отворили Ричард Маша, секретар Делегације ЕУ у Србији и Игор Марсенић, члан Градског већа.
- Веома ми је драго што су Шапчани, који имају богату културну историју, добили прилику да виде продукцију седамнест филмова из земаqа које су чланице ЕУ, рекао је Маша.
Према Марсенићевим речима, “ово је празник ауторског филма, који се ретко да видети, како због чиwенице да је већина градова остала без биоскопске дворане, тако и због агресивног наступа холивудског филма“.
- Ова кинематографија не може да се види на редовним биоскопским репертоарима или на ТВ каналима. У питаwу су најновија оствареwа европске кинематографије, различитих жанрова и поетика, документарни и играни филмови. Посебно бих издвојио аустријски филм “Лаку ноћ, мама“, “Адмирал“, који је нека врста холандског блокбастера и француски филм “Лето“, који третира сексуалност на нов начин, у другачијем контексту, рекао је Филип Ковачевић из Културног центра.
Фестивал у Шапцу отворила је пројекција изванредног шведског документарног филма “Палме“, о животу Олафа Палмеа, премијера Шведске, који је убијен 1986. године. Исте вечери, приказана је романтична драма француске кинематографије “Лето“. У протекла два дана, Шапчани су имали прилику да виде филмове савремене продукције из Хрватске, Грчке, Бугарске и Аустрије, а вечерас је на репертоару немачки филм “Туђина“ и холандски “Адмирал“.
Фестивал европског филма, који се наставqа у септембру, подржала је Градска управа.
М.Ф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa