Инфо

26. мај 2016.26. мај 2016.
ДОДЕЉЕНА НАГРАДА ЛАЗА К. ЛАЗАРЕВИЋ

ФАБИЈАНОВ ПРИЈАТЕЉ ИЛИ ИЗГУБЉЕНИ У ВРЕМЕНУ

Награду за најбољу необјављену приповетку на српском језику, „Лаза К. Лазаревић“, Културни центар у Шапцу доделио је 24. пут. Жири у саставу - књижевни критичар и есејиста Љиљана Шоп, професорка Даниела Берић Дамњановић и мр Катарина Јанковић Поповић, једногласно је одлучио да награду добије Жељко Митровић из Новог Сада, за причу „Фабијанов пријатељ“.
„Први пут са Лазом у подне“, књижевни матине поводом доделе “Лазине“ награде, уприличен је протеклог петка, у Пешачкој зони, испред бисте великог српског приповедача.
- Настојимо да сваке године уведемо неку новину у програм. Овај пут смо уприличили догађај инспирисани његовом приповетком „Први пут са оцем на јутрење“. Наш рецитаторски студио је, поред поменуте, прочитао и приповетку „Све ће то народ позлатити“. Одабрали смо ове две приче зато што су свевремене. Желели смо да подсетимо суграђане на важност праштања и љубави, као и сећања на оне који су дали животе за отаџбину, јер смо народ склон забораву, рекла је Бранка Тодоровић из Културног центра.
У вечерњим часовима, у великој сали Културног центра, награда је уручена лауреату, књижевнику Жељку Митровићу, који иза себе има петнаест наслова.
- Учињена ми је велика част доделом награде која носи име тако значајног писца у српској литератури, какав је Лаза Лазаревић. Он је наш први књижевни психоаналитичар, писац изузетних капацитета, који је писао модерну литературу крајем 19. века и који је обележио не само српски, него и европски књижевни живот, изјавио је Митровић.
Прича „Фабијанов пријатељ“ је психолошка. Академски сликар Фабијан и његова пријатељица, прототип су људи који су неснађени, заправо, изгубљени у данашњем времену. Они покушавају да пронађу мир у “некаквим геометријским пејзажима“ Дунавског парка у коме проводе време.
Иако је одзив био мањи него ранијих година, са 126 рада која су приспела на конкурс, квалитет прича је био изузетно висок, због чега је жири похвалио још осам приповедача.
М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa