Инфо

23. септембар 2010.23. сеп 2010.
ПРЕПАКИВАЊЕ НАРОДНЕ ВОЉЕ У ШАБАЧКОЈ СКУПШТИНИ

ЧИЈИ СИ ТИ МАЛИ

Од конститутивне седнице градске Скупштине, до сада, промењен састав неких одборничких група. Заступљене и странке које нису учествовале на локалним изборима или нису прошле цензус, а Нова Србија, која је имала два одборника, више не заузима места у градској Скупштини. Председник Скупштине при прозивци тражио од одборника да се изјасне којој одборничкој групи припадају. Како се у пракси примењује мишљење Уставног суда Србије да су одборници власници мандата. Шта је са бирачком вољом која је изра
Посматрачу, склоном духовитом погледу на стварност, почетак прошлонедељне седнице Скупштине града Шапца, личио је на сеоску учионицу, а председник Скупштине, др Слободан Мирковић, на строгог учитеља, који сваког ђака, пре преласка на причу из рачуна или из земљописа, гласом пуним строгоће и учитељског ауторитета пита: „А чији си ти мали?“. Поређење ове врсте могло би се развијати у духовитом смеру и могло би послужити као скромни допринос чивијашком шеретлуку у данима „Чивијаде“, кад питања о којима је реч не би дубоко задирала у суштину демократије и права грађана да се поштује њихова воља исказана на изборима.
Воља бирача и одлука Уставног суда Србије
Озбиљнији наставак приче са почетка овог текста изгледа овако: отварајући Десету седницу, председник Скупштине града Шапца, др Слободан Мирковић, приликом утврђивања кворума, подсетио је одборнике, да је, после одлуке Уставног суда Србије, по којој су одборници, а не странке, власници мандата, дошло до промена у неким одборничким групама у скупштинском сазиву. Због тога је он тражио да се сваки одборник јавно изјасни којој одборничкој групи припада. Тако су изабрани представници у шабачкој скупштини стављени у позицију да се својом вољом, а не вољом бирача који су их изабрали, определе „коме ће се приволети царству“. Свако је, одговарајући на Мирковићево питање, могао да каже да је одборник оне странке која му се највише допада, или да у Скупштини делује као слободан одборник, без страначке припадности.
Тако се десио поменути спецификум нашег парламентаризма да у шабачкој Скупштини без мандата остане „Нова Србија“, која је на конститутивној седници, у јулу 2008. године верификовала два мандата. Мандати су се, попут лањског снега, топили и Српској радикалној странци и Демократској странци Србије, али су ове странке, бар за сада, задржале своје присуство у Скупштини. „Нова Србија“ није. Она је, упркос изборним резултатима, у Шапцу ванпарламентарна странка и мора чекати нове изборе ако жели да заузме одборничке клупе. И ако пређе изборни цензус.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa