Инфо

26. мај 2016.26. мај 2016.
ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ШКОЛЕ ПРИМЕЊЕНИХ УМЕТНОСТИ У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ ДО 6. ЈУНА

ЛИНИЈА - ПОВРШИНА - ОБЛИК

Награђени ученици матуранти за ликовно стваралаштво и занатско умеће Никола Митић, Марија Товитовић и Марија Спасојевић протеклог понедељка својим радовима потврдили да се „уметничко дело не може тражити на другом путу осим свом сопственом“
Дугогодишњи истрајан рад се исплати што су потврдили и матуранти Школе примењених уметности Никола Митић, Марија Товитовић и Марија Спасојевић. Како је истакла проф. Иванка Трифуновић, историчар уметности, упорним повлачењем бесконачног броја линија, студиозним постављањем неограниченог броја пиктуралних површина и истрајним обликовањем глинене масе, уз свакодневни рад и учење, постигли су високе стваралачке домете, издвојили су се из јаке конкуренције, освојили награде за ликовно стваралаштво и занатско умеће и изборили се за прву самосталну изложбу радова у галеријском простору Културног центра под називом „Линија ““ површина - облик“.
- Циљ ми је и био да на крају имам своју изложбу, да знам шта сам радила четири године и зашто сам се толико трудила. Овде имам до петнаестак радова које сам током година радила за разне изложбе и конкурсе. Дане проведе у школи примењених уметности памтићу по нечем најлепшем што ми се десило. Презадовољна сам јер знам зашта сам уписала ову школу и шта ми је био циљ уопште. Даљи планови су ми да упишем Академију ликовних уметности Новом Саду, да наставим да се бавим графиком која ми је велика љубав ““ рекла је Марија Спасојевић, матурант образовног профила гравер уметничких предмета, добитница више награда и признања од којих су је нека одвела и на Крф.
И за Марију Товитовић са образовног профила грнчар, изложба отворена протеклог понедељка, круна је њеног четворогодишњег рада.
- Време проведено у школи памтићу по друштву, радовима. Иако ми смер грнчар није била првобитна жеља с временом сам заволела грнчарство. Сад не бих могла да се замислим на неком другом смеру нити да нешто друго радим.
За четири године у школи примењених уметности, како је и сам Никола истакао, лако је изградио свој субјективни израз кроз ликовно стваралаштво.
- Трудио сам се да будем максимално активан у сфери ликовног израза па сам од друге године ишао на Секцију анатомије и изучавао мало више игуру човека, затим мртву природу. Овде имате четири студије и једну слику. Од малих ногу имам ту жељу да прикажем оно што видим на свој начин.
Осврћући се на њихово школовање проф. Иванка Трифуновић нагласила је да и поред тога што су њихови радови на неки начин опредељени послом којим су решили да се баве они нашли су начина да додају нешто своје изграђујући тако свој стил и препознатљив начин рада.
- Свакако је задовољство што сваке године можемо да видимо нове матуранте, нове младе снаге које ће вероватно бити будући сликари, вајари, графичари, примењаши... Вероватно је и њима част кад добију ту престижну награду за ликово стваралаштво и занатско умеће. Мислим да је ова изложба јако интересантна и квалитетна ““ додала је историчар уметности Соња Петровић Јагић, кустос галерије Културног центра.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa