Инфо

26. мај 2016.26. мај 2016.
ДОЛАЗАК ЈАПАНСКОГ ИНВЕСТИТОРА СТВАРА БОЉИ ПОСЛОВНИ АМБИЈЕНТ

РАЗВОЈНЕ ШАНСЕ ГРАДА

Долазак јапанске компанија „Јазаки“ у наш град пружа велику шансу за развој комплетне шабачке привреде, јер ће запошљавањем 1.700 људи доћи до значајно веће потрошње и смањења незапослености
Испунити јапанске и немачке захтеве није лако. Успешни окончани преговори са јапанском компанијом „Јазаки“ и њеним немачким представницима потврда су спремности локалне самоуправе да буде партнер и највећим светским компанијама. Корист од доласка овог инвестиора осетиће сви грађани Шапца.
- Одлуку о томе где ће инвестирати велике компаније доносе на основу квалификованости радне снаге, развијености инфраструктуре, присутности пословних партнера и стабилности пословног окружења. Компанија „Јазаки“ је, од фебурара прошле године и почетка преговора, сагледали велики број аспеката града. Њени челници истичу да су овде пронашли веома добар спој привредног амбијента, правних прописа и ефикасне управе. Један од разлога због чега ова фирма долази у Шабац је и постојање Слободне зоне. Запошљавањем 1. 700 радника стопа незапослености у Шапцу ће се смањити за 15 одсто, а наша Слободна зона ће постати препознатљива на светској мапи. Настављамо са инвестицијама и отварањем нових радних места, а очекујемо да ће наша Слободна зона бити још конкурентнија, посебно увођењем додатних погодности које су предвиђене развојним планом бесцаринских зона, каже Виолета Шестић, сарадница за привреду у Кабинету градоначелника Шапца.
Овако велика инвестиција представља подстицај развоју читаве градске привреде, а шансу да се докажу и побољшају своје пословање имаће и мала и средња предузећа. Повећаће се и потрошња, због 1. 700 нових радних места.
- То је 1. 700 зарада, што ће представљати велики подстицај шабачкој привреди. Људи ће задовољавати своје примарне, секундарне и терцијалне потребе, а за то ће бити потребно више добара и услуга. Порд повећане потрошње, можемо да очекујемо развој малих и средњих предузећа, која ће бити упућена на производњу коју ће „Јазаки“ развијати у Шапцу. Примера ради, радници ће морати да путују, што је шанса за превознике, да носе радна одела, што је шанса за текстилну индустрију, да се хране, где је прилика за фирме које се баве производњом хране. То су елементарне ствари које ће допринети развоју шабачке привреде и делатности које су у повоју и оних које ће се тек развијати. Локална самоуправа и републичка Влада су урадили веома добар посао, јер ће пословање „Јазакија“ бити од користи не само нашем граду, већ и читавој држави, наводи Зоран Тошић, председник Привредне коморе Шапца.
Долазак „Јазакија“ носи са собом веома позитивне ефекте.
- Један од њих је свакако долазак мањих компанија које увек прате велику компанију. Поред тога, ово представља и веома добру референцу града, у смислу присуства такве компаније на нашем подручју, каже Шестићева.
Позитивна страна доласка јапанског инвеститора огледа се и у томе што друге велике компаније схватају да у Шапцу могу да добију њабоље услове за своје пословање. Захваљујући договору са јапанском компанијом, како незванично сазнајемо, почели су преговори и са још једним иностраним инвеститором, који је, попут „Јазакија“, спреман да запосли велики број људи.
М.Максимовић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa