Инфо

26. мај 2016.26. мај 2016.
Љубав и остале хемије:

Хајде да будемо романтиЧни!

Ових дана радила сам оно што и иначе радим, разговарала сам са младим људима.
Питала сам их шта значи „емотивна веза“ у 21. веку... Могу вам рећи, изгледа да значи свашта: то може да значи бити у ексклузивној вези (само ти и ја, излазимо заједно, љубимо се, мазимо, итд., зовемо се „мој дечко“ и „моја девојка“), а може да значи и „паааа, кад се видимо ми смо заједно“ (?); има и „мање озбиљних“ варијанти ““ мување, блејање у већем друштву у ком се релативно зна „ко је чији“, једнострана заљубљеност која се може манифестовати као ћутање и гледање са чежњом, али и као „стоковање“ (пажљиво проучавање ФБ профила особе, места за излазак, круга пријатеља и „случајно“ појављивање тамо где треба).
Питала сам младе и шта је њима романтично. Момци су ме гледали „бело“, а девојке су уздисале са чежњом и нису имале појма шта би ми рекле, осим много „јоооој“, „ааах“ и јадања да момци 21. века уопште нису романтични, а да оне силно желе романтичан гест... Ни једној није пало на памет да романтика у вези може имати два смера.
Изгледа да има онолико дефиниција љубави колико и људи који дишу... У једно сам, ипак, сигурна, права љубав подразумева непосредно, стварно присуство друге особе у нашем животу. Љубав расте заједно са нама и различите године живота подразумевају различито вољење. Ипак, док одрастате и док ваша љубав зри, имајте у виду следеће: потпуна љубав има три састојка - интимност, страст и посвећеност.
Интимност подразумева блискост, топлину, повезаност, задовољство због присуства оног другог, жељу да се тај други усрећи.
Страст подразумева јаку физичку и сексуалну привлачност.
Посвећеност је ствар интелекта и подразумева одлуку да се улаже у одржавање љубави.
Било би добро да у младим годинама научите да не избегавате интимност, да знате шта ћете да радите са страшћу и да разумете да ни један ни други састојак неће дати резултат ако не убаците и трећи - посвећеност.
Наука је објаснила да се у нашем мозгу ствара фениетиламин (научници га зову „молекул љубави“) који помаже лучење домапина, норепинерфина, а онда и адреналина... Замршена хемија која ствара оно што ми осећамо као љубавну еуфорију. Можда ћете мислити да наука није романтична ни трунку, али, открила је да производњу „молекула љубави“ могу да изазову наизглед безначајне ствари: сусрет погледа, додир руке, нежна порука...
Зато, драги моји и драге моје, у вашим лепим годинама право је време да се учите ““ романтици.
Романтично је гледање у очи.
Романтично је рећи ““ баш ми је драго што си ту.
Романтично је причати какав си био кад си био мали.
Романтично је објаснити ко желиш да постанеш за десет година.
Романтично је поделити колач или пити лимунаду из исте чаше са две сламчице.
Романтично је чувати заједничке фотографије у телефону. Још је романтичније урамити једну и ставити је у собу.
Романтично је питати ““ шта могу да урадим за тебе?
Романтично је пољубити вољену особу у длан.
Романтично је написати стих. Свој лични, не један из новокомпонованих јадиковки у којима су сви очајни, пијани, у кафани, или у затвору.
Романтично је слушати другу особу целим телом.
Романтично је...
Па, романтично је све оно што бисте волели да ваша вољена особа уради за вас, али се сувише стидите да урадите ви за њу...
Хеј, неко треба да почне.
Зашто то не бисте били ви?

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa