Инфо

26. мај 2016.26. мај 2016.
ОД ЈЕСЕНИ НОВИ ЗАКОН О ЗАШТИТИ ОД НАСИЉА У ПОРОДИЦИ

НАСИЛНИК ЋЕ „ЛЕТЕТИ“ ИЗ КУЋЕ

Прошле среде у Вишем суду у Шапцу, одржана је последња јавна расправа о преднацрту Закона о заштити од насиља у породици. Расправу су отворили државни секрета у Министарству правде Радомир Илић, координаторка Саветовалишта против насиља у породици Весна Станојевић и директорка Пројекта за реформу правосуђа и одговорну власт Драгана Лукић. Циљ јавне расправе је да се унапреде законска решења која воде ка брзој и ефикасној помоћи жртвама насиља у породици.
Закон би требао да буде донет на јесен, а најважнија новина коју предвиђа је удаљење насилника из куће. Поред тога, скраћени су и рокови за процесуирање насилника.
-Циљ Закона је да насилник не сме да остане код куће. Изградиће се механизам комуникације и рада полиције и јавног тужилаштва да оног тренутка када је пријављено насиље које се догодили, или постоји могућност да до њега дође, полиција насилника у сваком случају одводи у полицијску станицу. Тада постоји могућност његовог даљег задржавања, или му полиција може изрећи забрану повратка кући или приласка жртви. Ова забрана је кратка, али полиција за то време обавештава јавног тужиоца који може код суда да издејствује меру од 30 дана забране повратка кући или приласка жртви. За даље остају редовни кривични и грађански поступци, објаснио је државни секретар Радомир Илић.
Весна Станојевић је истакла да није суштина у томе да се Закон само донесе, него у његовој примени и да он не сме да остане „мртво слово на папиру“. Навела је да су ове јавне расправе одржане у свим већим градовима у Србији, да би сви они који су укључени у поступак када до насиља дође, били упознати са Законом, да би се знало ко шта ради и који су рокови.
-Када се усвоји овај Закон, најбитније је да ће насилник бити исељаван из стана, без обзира на то ко је власник. Битна новина је и то да ће тужилаштво добити рок од 24 сата да покрене поступак, а полиција која врши увиђај на лицу места, мора одмах насилника упућивати тужилаштву. Суд такође има кратак рок да оконча поступак. Насиље у породици је сада постало друштвени проблем. Ако разоримо породицу, разорићемо и друштво, сматра Весна Станојевић.
Према речима координаторке Саветовалишта протви насиља у породици број случајева пријављених овој установи већ дуго година је на приближно истом нивоу. Међутим, посебно је забрињавајуће што је већи број насиља које се завршава смртним исходом.
-Поставља се питање да ли је тај број повећан или раније нисмо имали информације о томе. Од почетка ове године убијено је девет жена и једна девојчица. Прошле године страдало је 36 жена и једна беба. Сврха овог Закона и јавне расправе је да се тај број смањи. Генерално, повећања насиља нема. Такав утисак се стиче зато што се у томе више пише и говори, навела је Станојевићева.
М.М.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa