Инфо

26. мај 2016.26. мај 2016.
НОВИ МУРАЛИ ЖЕЉКА ДРАГИЋЕВИЋА ИЗ СОВЉАКА

ЗИДОВИ УМИВЕНИ МАЧВОМ

Млади академски сликар из Совљака, близу Дрине, Жељко Драгићевић, новим муралима, на спољним зидовима зграда Дома омладине и суда у Богатићу, наставља исписивање слика родног краја, трагом читаве плејаде земљака мачванске сликарске школе, предвођене знаменитим Милићем од Мачве.
Разлика се уочава најбоље на зидној слици на Дому омладине, где је Жељко, Милићеве препознатљиве балване заменио сликом “ дринских вила“ које просто израњају из завичајне реке, а при дну дела уметници певају, музицирају и говоре сликару. Боје су јарке и препознатљиве. Мотиви исто тако.
- Једнолични зидови и на једној и другој грађевини, просто су “прогледали“ уносећи у целу околину неку живост. То је уочљиво из далека, каже Жељко.
Своје уметничке визије и сведочанства о прохујалом времену допуњује муралом на зиду зграде суда у Богатићу.
- Тако се некада врло у Мачви. На слици која полако добија крајње контуре је парна машина и дреш. Наравно ничега не би било да ово постројење не опслужују људи. Они су алфа и омега свега. Вредни, радни, помало знојави и прашњави. Епилог свега је зрно пшенице и својеврсна сигурност за целу породицу. Хлеб наш насушни. Наравно увек је требало доста труда и зноја да се пролије. Живот никада није “мазио“ ове људе, а оваква слика некада је била честа у мачванским двориштима, додаје уметник.
До сада је урадио више мурала у Шапцу, Прњавору и Богатићу. И на овај начин се труди да богату историју свог краја овековечи на слици.
Љ.Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa