Инфо

26. мај 2016.26. мај 2016.
„НИКОЛАЈЕВИ“ ХЕМИЧАРИ НА ТРОНУ УСПЕХА

ВЕЛИЧАНСТВЕНА ТРОЈКА

На Републичком такмичењу у Аранђеловцу Маша Ђурић, Наталија Нешковић и Милица Мирковић, као једине представнице града Шапца, освојиле прво, друго и треће место
Захваљујући великом раду и труду током протеклог периода ученице ОШ „Николај Велимировић“ Маша Ђурић, Наталија Нешковић и Милица Мирковић на недавно одржаном Републичком такмичењу из хемије у Аранђеловцу освојиле су у катеорији осмака друго место, а седмака прво и треће. Како успех за њих три тако и за школу која је у конкуренцији са осталима побрала највише награда.
- То је за хемију велики број учесника зато што је веома тешко стићи на такмичење из хемије. Прво су морале да савладају општински ниво, округ, где спада и Лозница, Љубовија, Богатић, Владимирци тако да је тај успех још већи. Такмичење из хемије је специфично јер поред теста постоји још и експериментални део. То је додатни стрес за децу који су оне успеле да савладају. - рекао је Душко Митровић, проф. хемије.
После прве награде из физике Маша Ђурић, ученица ВИИ4, успела је исто то да понови из хемије. Како је сама рекла није јој било тешко пошто обожава науку, а поготово природне науке. Зато не чуди што је и у математици одлична.
- Ишла сам на разна такмичења из математике. Посебно ми је драга прва награда из физике. За такмичење из хемије лепо смо се спремили иако немамо пуно услова у школи што би било лепо када би могли да нам омогуће. Наставник Душко је био посвећен и са свим тим малим материјалом који имамо успео је да нам помогне у томе. Експерименталне вежбе јако су занимљиве. Не треба се плашити неуспеха. Важно је вежбати јер радом се све постигне. Што кажу један одсто талента, деведесет девет одсто рада - поручила је Маша.
За годину дана старију Наталију, ученицу ВИИИ1, додатни рад на експериментима представља право задовољство.
- Они некако покрећу више размишљања. Много је занимљивије него да само пишемо и рачунамо. Практично можемо да видимо шта се дешава, па је много лакше да одредимо шта се тражи. Увек треба ићи даље. Нема везе ако некада мало и подбацимо. Треба да наставимо даље да радимо и да верујемо да ћемо успети да остваримо резултат неки други пут.
О Милици Мирковић, ученици ВИИ4, говоре награде којих је и ове године било пуно. Прва награда из физике, трећа из математике, прва на Дописној олимпијади, друга на Интернет олимпијади.
- Било је лепо. Трема је била присутна али много мање него раније. Помало је било тешко припремати се за такмичење када их је у претходном периоду било доста. Ипак нађе се времена за све јер у питању је љубав према хемији.
О. Гавриловић

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa