Инфо

26. мај 2016.26. мај 2016.
АЛО ШАБАЦ

Дизниленд за фантоме

Као што се Кевин Спејси у улози америчког председника Френка Андервуда током трећег серијала “Хоусе оф Цардс“ к“™о пијан плота ухватио програма „Америка ради“, иако има проблем да нађе макар једног економисту који ће ту работу, смишљену за експресно упошљавање незапослених Американаца и експресно дизање сопственог рејтинга, прогласити рационалном, тако и Александар Вучић у улози премијера Србије Александра Вучића има проблем да за пројекат “Београд на води“, смишљен из истих разлога к“™о и Спејсијев, нађе једног реномираног архитекту или урбанисту који ће му рећи: „Браво, мајсторе!“
Премијер Вучић спада у оне људе који мењају експертска звања из дана у дан. Понедељком је наш познати форензичар, уторком признати стручњак за црну металургију, средом је доктор економије, четвртком авиоинжењер, а петком се ради о чувеном архитекти. Такав какав је, мултипрактичан, свако мишљење које није његово, макар се радило о вапају 40 најбољих српских архитеката под насловом „Хитно обуставите пројекат „Београд на води“, или игнорише, или потписнике апела сматра за хејтере, или логично пита: „Само ми онда ви нађите неког ко ће да уложи у Србију три милијарде долара...“
Човек, једноставно, сматра да је за Србију важно све оно што може зацементирати ионако високе рејтинге његове власти, макар испред „разгледничког“ видика старог језгра Београда саградио центар Абу Дабија, са све кулом од 240 метара, коју је неки пројектант, на првом појекту, „наместио“ дубоко унутар реке Саве. Касније се испоставило да пројектант никада није био у Београду. Па је малко омашио.
Други пројектант-макетар је, ваљда, сврнуо на кафу, па у просторијама зграде Геозавода, коју је арапски инвеститор „Београда на води“ гратис реновирао, изложио макету, један шљаштећи минијатурни мегаполис идеалан за оне манијачне фанове малецних возова на батерије и ескурзије распамећених гласача из унутрашњости. На основу те макете се мењају урбанистички планови, закони, а да, заправо, нико нема појма, сем можда премијера, шта ће од свега испасти.
И тај простор представља Дизниленд за разноразне фантоме. Па су се појавили и они прави, са фантомкама, којима већ месец дана не могу да уђу траг. Не зато што су у међувремену побегли у непознатом правцу, већ зато што су у међувремену побегли у правцу власти. Одакле су и дошли.
Ко се не сећа, Вучић уопште није био планиран за премијера, још мање за харизматичног лидера. Он је маја месеца 2012. године, када је Томислав Николић победио Бориса Тадића и означио крај „петооктобарске“ епохе новије српске историје, имао „задатак“ да победи демократу Драгана Ђиласа и постане градоначелник Београда, а главни адут био му је управо „Београд на води“. У питању је вековна тежња грађана српске престонице да сиђу на реке, како је то званично објашњено, јер су то до сада углавном чинили кад им од свега падне мрак на очи и одлуче да скоче с моста.
Опет, Вучић је, осим што је рођен као риба у хороскопу, оптерећен водом у свим агрегатним стањима: кад вода зими замрзне - спасава децу из сметова, кад вода прелије бедеме - спасава људе из поплављених градова и села. Једно време је у његовој званичној биографији на сајту СНС стајало, као јако битна референца, да је као директор хале „Пинки“ у Земуну, током владавине Шешељевих радикала у тој београдској општини, „оживео идеју о ноћном купању“.
Те је некако и логично да „Београд на води“ представља његов лични пројекат који прераста у фикс идеју: сам налази инвеститоре, сам прескаче тендере, јавне расправе, сам одлучује одакле ће и докле то чудо да се простире, једино он тврди да тај град у граду неће тотално саобраћајно блокирати ионако већ загушен Београд. Једино што не зна - ко је послао фантоме да руше један београдски кварт у пола ноћи?
А све што Вучић не зна, у ствари зна.
Дража Петровић

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa