Инфо

26. мај 2016.26. мај 2016.
„СВЕТОСАВСКО ЗВОНЦЕ“ НАГРАДИЛО УЧЕНИЦЕ ШКОЛЕ ПРИМЕЊЕНИХ УМЕТНОСТИ

УМЕЋЕ РЕЧИ И ФОТО ИЗРАЗА

На свечаности у Руском дому 24. маја додељене награде Ани Лукић, Јовани Јаковљевић и Јелени Милић освојене на конкурсу на тему „Породица“, који је расписао часопис Српске православне цркве у сарадњи са Међународним фондом јединства православних народа из Москве (Одељење за Србију)
Сада већ традиционално међу награђенима на конкурсу часописа Српске православне цркве „Светосавско звонце“ нашли су се и ученици Школе примењених уметности. Овогодишња тема „Породица“ најбоље је одговарала трима ученицама које су освојиле укупно четири нагарде: Ани Лукић, ученица другог разреда, прво место за фотографију (ментор Милета Ђурић) и треће место за ликовни рад (ментор Наташа Јовановић), Јовани Јаковљевић, ученици четвртог разреда, друго место за фотографију (ментор Михаило Симовић) и Јелена Милић, ученица трећег разреда, треће место за литерарни рад на задату тему (ментор Драгана Ђермановић).
- Тема ми је била инспиративна пошто нас има пуно у породици. Зато имам пуно фотографија које настану у току неке породичне вечере или уопште неких породичних скупова. Породица је некако најважнија за све. Стуб свега. Треба имати породицу да би могли да успемо у животу. Награде, одлазак на Крф и мобилни телефон, подстрек су за даљи рад на оба подручја. Одлазак на Крф половином августа очекује се са нестрпљењем - каже Ана, ученица ИИ3, образовног профила конзерватор позлатар.
Према речима проф. Наташе Јовановић, Анине менторке када је у питању калиграфија, „Светосавсо звонце“ је и ове године у радовима препознало прави квалитет и адекватно га наградила.
- Тешко је бити сигуран у подударност укуса, али ме увек изнова обрадују избором и потенцијалом који препознају у нашим ученицима. Са првонаграђеним ученицама већ три пута сам посетила Крф и знам које је богатство посетити га јер чува један од најтежих тренутака наше историје везан за Први светски рат.
Јелену Милић, ученицу треће године образовног профила конзерватор препаратор, за песму, којом је у категорији литерарних радова освојила треће место, инспирисала мајка.
- Мајка је та која ме сваки дан дочека и која ми пружа велику подршку, ослонац, тако да је она главна фигура у мом животу. Потајно сам се надала награди али с обзиром да је то био међународни конкурс нисам могла да очекујем превише. Презадовољна сам. Ово је за мене велики успех пошто песме пишем тек мање од годину дана - са осмехом је истакла Јелена.
Задатак ментора, бар како каже проф. српског језика и књижевности Драгана Ђермановић, је да ученике усмери уз одређене сугестије.
- С обзиром да је реч о детету које је изузетно талентовано и вредно мој посао није био велики јер је она већи део обавила сама а ја сам била ту да дам неке скретнице. Велики међународни конкурс тако да је конкуренција била велика, нарочио у домену литерарног стваралаштва. Пристигао је велики број радова из САД, Канаде, Републике Српске, Федерације БиХ, Словеније и, наравно, из наше земље. Јелена је добила трећу награду за литерарно стваралаштво што је једна новина за нашу школу.
СВЕТЛА ФОТОГРАФСКА БУДУЋНОСТ
Како због оправданог изостанка Јована Јаковљевић није била у могућности да нешто каже о свом учешћу на конкурсу речи похвале чули смо од њеног ментора проф. Михаила Симовића.
- Јована је наша ученица која је до сада у области фотографије постигла заиста много. Имала је и своју смаосталну изложбу овде у галерији школе. Редовно је учествовала у Београду у галерији СКЦ и освајала заиста бројне награде и на међународним и на републичким такмичењима. На истом овом конкурсу прошле године освојила прву награду, ове другу.
О. Гавриловић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa