Инфо

26. мај 2016.26. мај 2016.
ПРИКЉУЧЕЊЕ “ЕУРОПЕИ“ И САРАДЊА СА РУСИМА

ШАБАЧКА ПОЉОПРИВРЕДНА ШКОЛА СПОНА ИСТОКА И ЗАПАДА

“Највећи бенефит од приступања “Еуропеи“ је отварање могућности сарадње и размене искустава са било којом од преко 1.000 сличних школа из 24 европске земље. Споразум са Русима, са друге стране, отвара врата нашим ученицима и професорима који говоре Руски да наставе школовање или употпуне своје знање на њиховом Државном универзитету“, истакао је директор Средње пољопривредне школе Предраг Савић
Да је и са Истоком и са Западом могуће сарађивати на задовољство свих страна и без неких потешкоћа доказ је шабачка Средња пољопривредна школа. Наиме, преставници руководства ове образовне установе су од 22. до 25. маја боравили у Ротердаму, на Скупштини “Еуропее“ као део српске делегације, док је тих дана у Шапцу у просторијама школе потписан Уговор о сарадњи са Брјанским државним аграрним универзитетом Министарства пољопривреде Руске федерације и Уговор о сарадњи са Белоруском државном пољопривредном академијом.
По речима директора Средње пољопривредне школе са Домом ученика-Шабац Предрага Савића, чланство у “Еуропеи“ ће омогућити остваривање сарадње и размену ђака са било којом од преко 1.000 сличних школа широм Европе, док су везе са Русијом посебно значајне у области професионалног усавршавања наставног кадра и ученика.
Србија 25 чланица “Еуропее“
Удружење пољопривредних школа Србије је недавно у Ротердаму постало пуноправни члан “Еуропее“, еврпске организације окупљене са циљем унапређења стручног образовања у “зеленом сектору“. Овај сектор покрива широк спектар занимања у оквиру пољопривреде, хортикултуре, шумарства. Основна 1992. године “Еуропеа“ данас чини мрежу од преко 1.000 струковних школа и институција широм Европе. Од земаља окружења једино је Србија за сада члан ове организације.
-Представници пет највећих пољопривредних школа из Србије (Ваљево, Свилајнац, Пожаревац, Алексинац и Шабац) имали су прилику да присуствују редовној Скупштини “Еуропее“ у Ротердаму. Приступање овом европском удружењу за наше школе је од изузетног значаја јер нам омогућује сарадњу са било којојм школом са списка чланица. Дакле, све што треба је да изаберемо образовну установу са којом желимо да сарађујемо и обратимо се или директно њима или координатору “Еуропее“ за ту земљу. Постоје различити видови сарадње, од размене ученика и проофесора, преко заједничког аплицирања за пројекте ЕУ до набавке нове опреме ““ објашњава Савић.
Са мање ресурса до рекордне производње
Редовне скупштине “Еуропее“ одржавају се на сваких шест месеци. Следећа је на јесен у Словачкој, а Шапчани се надају да ће до тада већ имати списак партнера за сарадњу. Но, оно што је од великог значаја за представнике Србије је и размена искустава у области “зеленог сектора“ приликом ових полугодишњих окупљања.
-Свака окупљање има своју тему. Дешавање у Ротердаму је било обједињено називом “Храна и град“. Низом предавања домаћини су покушали да нам представе најновије трендове у производњи хране у близини градова, да одговоре на питање коју улогу у том ланцу имају пољопривредне школе, објасне спону образовног сектора са самим пољопривредним произвођачима, и наравно изложе идеје за даље унапређење посла- истиче директор шабачке Пољопривредне школе и додаје.
-Када смо се већ дотакли унапређења производње, можда није лоше направити паралелу Холанђана и нас. Холанђни су данас други извозник хране у свету, са годишњим обртом од 188 милијарди евра. Само област у којој смо ми били има годишњи обрт од 25 милијарди евра. Овом приликом смо се упознали са њиховом праксом, посетили њихов развојни центар који је за наше услове као сценографија за филмове научне фантастике. Но, оно што је посебно интересантно је начин на који се они поигравају са природним ресурсима и идеја да са мало произведу много. Сликовит пример тога представља производња парадајза. Код нас се добије 4 до 5 килограма по струку уз утрошак 90 литара воде. Холанђани су успели да добију 80 до 90 килограма по струку и при томе утроше само 4 литре воде. Наравно, при свему томе је акценат стављен на здравље и очување животне околине.
Размена знања са Русима
Током Скупштине у Холандији, у Шапцу су потписани и Уговори о сарадњи са Русима. Реч је о Брјанском државном аграрном универзитету Министарства пољопривреде Руске федерације и Белоруском државном пољопривредном Академијом. Акценат је стављен на оспособљавање стручног кадра стварањем могућности да ученици који знају руски наставе школовање на неком од ових факултета, али и преко обављања припремне праксе у привреди.
-Са Русима смо у контакт ступили у контакт пре месец дана, али се десило да ректор Руског универзитета долази у Србију када смо помоћник директора Ђорђе Алексић и ја били у Холандији, тако да су Уговоре са Русима и Белорусима потписали помоћник за наставу Илија Спасојевић и председник школског одбора Душан Милошевић. Ти Уговори нас обавезују на сарадњу у оквиру научно практичних делатости, размену информација и упознавање са културном баштином наших земаља, рад на унапређењу услова за наставу и производњу у оквиру наше школе ““ истиче Савић и изражава очекивање да ускоро прва група ученика и професора крене за Русију.
Хала за јахање и Зоо врт
Упоредо са тежњом за унапређењем наставе праћењем савремених токова преко иностраних партнера, у шабачкој Средњој пољопривредној школи се труде да занимљивим али пре свега корисним садржајима оплемене свој простор, али и тематски употпуне живот Града. С тим у вези прошле године је почео са радом Мини Зоо врт који се из сезоне у сезону шири, док ће ових дана бити окончани радови и на Хали за јахање: јединственом простору за љубитеље коњичког спорта у Србији.
-Ових дана на Зоолошком врту који је за мање од годину дана постао права атракција међу нашим најмлађим суграђанима имамо додатне радове. Односно, правимо мини језеро за паткице и лабудове. То ће бити завршено до Дана школе 24. јуна, као и Хала за јахање. Тог дана смо планирали и свечано отварање- каже Предраг Савић.
Т.Трифковић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa