Инфо

2. јун 2016.2. јун 2016.
ДАН У ОШ „СТОЈАН НОВАКОВИЋ“ ПОСВЕЋЕН ЛЕПТИРИМА

ШАРЕНО БЛАГО СРБИЈЕ

Свечаности у петак, 27. маја присуствовали и представници Завода за заштиту природе Србије Наташа Планић и Миливој Крвавац, биолог
Сваке године у ОШ „Стојан Новаковић“ на Летњиковцу организује се Еколошки дан. Он је био посвећен лептирима. Тим поводом уприличен је четрдесетпетоминутни програм у коме су учешће узели ученици заједно са својим учитељима и наставницима, као и Балетска школа „Центар за игру“ Шабац.
- Лептири су наше најдрагоценије животиње. Занесене својом лепотом. Значајни су и као опрашивачи. Све их је више угрожених јер се уништавају њихова станишта, лове се, природа је загађена. Овом манифестацијом хтели смо једноставно да подигнемо свест о заштити и очувању лептира - рекла је Марија Ђерић, наставница биологије.
Обраћајући се окупљенима биолог Миливој Крвавац из Завода за заштиту природе Србије напоменуо је да је лептира у свету све мање, док ми имамо очувана станишта и стабилне екосистеме у многоме.
- Сто деведесет три врсте лептира живи у Србији што је око четрдесет одсто укупне фауне лептира у целој Европи. Педесет пет врста је заштићено колико је ушло, између осталог, у Црвену књигу коју је урадио Завод. Напомињем да постоје неки угрожавајући фактори који су све израженији као што је прекомерна и неконтролисана употреба пестицида од којих страдају не само лептири него и друге групе ситних организама, односно бескичмењака, пчеле и слично. Треба напоменути да томе доприносе и напуштена станишта, односно ливаде, пашњаци, где нема пашарења. Ливаде се једноставно природним сукцесијама измењују у неке друге еко системе те самим тим све је мање станишта за лептири. Што је опет неки природни ток, односно еволуција неких мањих екосистема који њима нису баш најпогоднији - нагласио је Крвавац.
Позиву да учествују на овој манифестацији радо су се одазвали, како је истакла Наташа Планић, руководилац групе за образовно-издавачку делатност у Заводу за заштиту природе Србије.
- Сарадња је успостављена прошле године када нам се јавила проф. биологије Марија Ђерић са жељом да ученици посете Завод и обиђу нашу изложбену поставку на тему „Заштита природе у Србији“. Након пар месеци ученици су дошли. Том приликом су обишли нашу изложбену поставку, имали тематске радионице и то се њим тада јако свидело. Указано је на могућност даље сарадње и да школа има иницијативу да обележи Дан лептира што је нама било јако занимљиво будући да у Србији, колико је нама у Заводу познато, једино ви обележавате овај дан. Посебан сегмент коме су усмерени наши програми јесу програми за децу и омладину и управо подршка школама које покушавају кроз редован образовни систем да и васпитање и образовање за заштиту природе реализују у оквиру својих предавања и редовних активности. Надамо се да ћемо имати прилике још који пут да угостимо децу из ове школе, а и из других школа из Шапца, у нашем Заводу а такође да тематски обрадимо и неке друге аспекте и могућности за очување наше природне баштине - уверена је Наташа.
Гости су домаћинима поклонили за кабинет биологије „Црвену књигу дневних лептира Србије“, један сет од шест едукативних постера, као и устакљене примерке лептира урађених према оригиналу. Накнадно ће бити уручене и награде ученицима који су на Окружном такмичењу из биологије освојили једно од прва три места.
О. Гавриловић

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa