Инфо

2. јун 2016.2. јун 2016.
ЈУБИЛАРНИ, ПЕТИ ПО РЕДУ, „ЛИКОШ“ ОДРЖАН У ОШ „СТОЈАН НОВАКОВИЋ“ НА ЛЕТЊИКОВЦУ

ГРАФИКА У СЕНЦИ ДРВЕЋА

Око тридесетак основаца узраста од петог до осмог разреда са подручја града Шапца у суботу, 28. маја, упознало се са техником линореза
Топло сунчано време, а у сенци хлада у дворишту ОШ „Стојан Новаковић“ на Летњиковцу радна атмосфера. Тридесетак основаца са подручја града Шапца, наставници, професори, уметници занети графиком, овогодишњом техником Ликовне колоније основних школа, познатијом као „ЛИКОШ“.
- Част ми је и задовољство што сам као бивши ђак ове школе, данас професор у Школи примењених уметности, имао прилику да водим радионицу графике. Одлучили смо се за технику линореза пошто су деца узраста од петог до осмог разреда. Деца су прошла кроз комплетан процес израде, од преноса цртежа, лика у огледалу, преко прве израде добрих скица, преношења на плоче, резања и штампе. Стицајем околности ове године смо због самог процеса рада спречени за пресу за штампање али смо се окренули тим неким старим начинима штампе тако да су били присутни неки тешки ваљци, оклагије, кашике. Некада смо ми то радили у основним школама и нама је било занимљиво па смо решили да се вратимо мало у тај период - објаснио је проф. Младен Пантелић, примењени уметник из области примењене графике и области конзервације рестаурације.
Механичка техника која захтева известан напор, а пре свега прецизност и спретност са руковањем алатом, попут ножева, захтевала је доста пажње како наставника, тако и ученика Школе примењених уметности, овог пута стручних сарадника. Међу асистентима, вршњачким едукаторима, нашла се и бивша ученица школе Андреја Јевтић, данас ученица треће године образовног профила фирмописац калиграф Школе примењених уметности.
- Супер је то што можемо да дођемо овде да поделимо наше знање са млађим ученицима и да их на неки начин преусмеримо на оно што се можда њима свиђа. Можда се они у томе пронађу. Лепо је бити у овој улози, поготово што сам бивши ученик ове школе. Радо сам се одазвала - рекла је Андреја.
Како се нису сусретали до сада са овим начином рада линорез је привукао свеопшту пажњу ученика.
- Први пут радим нешто овако али се показало да ми иде. Море, лађа, месец и облаци је оно што сам замислила. Свиђа ми се иако је напорно. Треба да се баш пази. Не сме да се ставља рука испред ножа. Задовољство је учествовати на овој Ликовној колонији коју похађам већ другу годину. Свиђа ми се због дружења и учења нових техника. Прошле године је био акварел. Ово је захтевније и лепше ми је пошто ми баш и не иде акварел од руке - била је одушевљена Емилија Симић, ученица осмог разред „Стојанове“ школе.
Задовољство постигнутим нису крили ни петаци ОШ „Јеврем Обреновић“ Душан Савић и Немања Мијаиловић.
- Позвали су ме, пристао сам, дошао и лепо ми је. У почетку сам мислио да нећу успети а после тога је почело лакше да буде. Надам се да ће ме позвати и следеће године - рекао је Душан.
О. Гавриловић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa