Инфо

2. јун 2016.2. јун 2016.
ВИСОКЕ ШКОЛЕ У ШАПЦУ ЧЕКАЈУ БРУЦОШЕ

СВЕ СПРЕМНО ЗА БУДУЋЕ СТУДЕНТЕ

Укупно 841 место чека будуће бруцоше, 325 буџетских, а осталих 516 самофинансирајућих. Поред основних, све три високе школе нуде и специјалистичке студије
Сви који буду желели да своје образовање по завршетку средње школе наставе у Шапцу, могу да изаберу једну од три државне акредитоване високе школе струковних студија.
Висока технолошка школа струковних студија, нову генерацију студената дочекује са новим именом ““ Висока медицинска и пословно технолошка школа струковних студија. До промене у називу дошло је због тога што Комора медицинских сестара и техничара захтева да њени чланови имају завршену медицинску школу струковних студија. Како у овој школи ове године завршава прва генерација, која је уписала фармацију пре три године, поднет је захтев за промену имена, тако да они неће имати проблем приликом учлањења у Комору.
Смерови су остали исти као и прошле године. На економији има 66 места, а на инжењерском менаџменту 22, од чега је по половина за буџетске студенте. Заштита животне средине има 12 места за буџетске и 10 за самофинансирајуће студенте, а гастрономија 17 буџетских и 16 самофинансирајућих. Ове године на смер информационих технологија моћи ће да се упише укупно 110 студената, 33 на буџет, а остали ће морати да плаћају школарину. Медицински смерови, здравствена нега и фармација уписују по 33, односно 11 буџетских студената и исто толико самофинансирајућих.
Иако немају нове смерове, Висока медицинска и пословно ““ технолошка школа ове године има 500 метара квадратних новог простора, са амфитеатром, три лабораторије и клубом студената.
Директор школе, Светислав Лазарев, истиче посебну захвалност Општој болници Шабац и Средњој хемијској школи, са којима имају изузетно добру сарадњу.
Поред основних, ове године имају и специјалистичке струковне студије из инжењерског менаџмента.
Висока школа струковних студија за васпитаче наставила је традицију некадашење Учитељске школе. Ове године уписују 150 студената на студијске програме образовање струковних васпитача предшколске деце и струковни васпитач деце јасленог узраста. На први смер је предвиђен упис 120 бруцоша, од тога 75 на буџет. Осталих 30 места је за васпитаче деце јасленог узраста и сва су за самофинансирајуће студенте.
Дипломирани васпитачи имају велики избор специјалистичких програма. Образују струковне васпитаче специјалисте за методику реализације припремног предшколског узраста, специјалисте за физичко васпитање, за музичко ““ сценски израз и за ликовно васпитање, као и специјалисте за рад са децом раног узраста.
-Ми смо државна школа и увек постоји велико интересовање за упис. Имамо велики број акредитованих специјалистичких програма. Најновији нам је специјалистички програм за рани развој детета и очекујемо доста интересовања за њега. Поред студената са нашег округа, долази нам и доста студената из Београда, Обреновца и са подручја Војводине, наводи директорка Високе школе за образовање васпитача др Светлана Карић.
Висока пољопривредна школа струковних студија ове године уписује осам студијских програма. На агроменаџменту има 28 места за буџетске и 52 за самофинансирајуће студенте, на ратарству и повртарству 6 буџетских и 34 самофинансирајућа, а на сточарству такође шест буџетских и 14 самофинансирајућих. Смер заштите биља може да упише 25 студената на буџет и 15 самофинансирајућих, струковна ветерина 10 буџетских и 30 самофинансирајућих, воћарство и виноградарство 5 на буџет и 35 самофинансирајућих и заштита животне средине 20 који ће се школовати о трошку државе и исто толико који ће сами плаћати школарину. Нови смер, туризам, има 50 места за самофинансирајуће студенте.
-Туризам је смер који може доста да допринесе развоју овог краја. Западна Србија је пуна историјских и културних споменика. Све то треба показати туристима. Многи мисле да је циљ по завршетку се запослити у државним институцијама, али овде је предност за развој приватног бизниса, кроз рурални и етно туризам, објашњава др Раденко Степић, директор Високе пољопривредне школе.
Директор очекује да ће велики одзив бити на смеру заштите биља, јер све пољопривредне апотеке морају да имају запосленог дипломираног, односно струковног инжењера. Степић истиче да овај смер сваке године буде попуњен, јер по завршетку нема проблема са запослењем.
На специјалистичким струковним студијама на Високој пољопривредној има укупно 64 места за самофинансирајуће студенте, по 32 на биљној производњи и на инжењерском менаџменту у пољопривреди.
Предаја докумената на Високој медицинској и пословно технолошкој школи биће од 22. до 24. јуна, док ће се полагање пријемног испита обавити 1. јула. На Високој васпитачкој документа ће се предавати 24., 27. и 28. јуна. Један део пријемног је 30. јуна, а друга два 1. јула. Висока пољопривредна школа документе прима од 20. до 24. јуна, а пријемни је такође 30. јуна и 1. јула. Прелиминарни резултати у све три високе школе биће објављени 4. јула.
М.М.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa