Инфо

2. јун 2016.2. јун 2016.
У ШКОЛИ У ДРАГИЊУ ОДРЖАНА МЕДИЈСКА ПРЕЗЕНТАЦИЈА ПРОЈЕКТА “ИНКЛУЗИЈА КРОЗ ПОДРШКУ ОБРАЗОВАЊУ“

ШКОЛА ЈЕ КЉУЧНА ТАЧКА

Од краја прошле године коцељевачка општина спроводи пројекат “Инклузија кроз подршку образовању“ који за циљну групу има ромску децу и младе. Пројекат који ће трајати 18 месеци и чија је укупна вредност око 201,5 хиљада евра реализује се у партнерству са ОШ “Мића Станојловић“ и удружењем грађана “Центар за развој и демократију Рома Коцељеве“.
Како су истакли организатори медијске презентације Инклузију кроз подршку образовању финансира Европска унија и он представља део пројекта “Подршка Европске уније инклузивном друштву“ коју ЕУ финансира са 5.4 милиона евра а спроводи Делегација ЕУ у нашој земљи у сарадњи са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.
Председник коцељевачке општине је истакао да је ова локална самоуправа још пре готово једне деценије интеграцијом представника ромске популације у органе власти на локалном нивоу препознала потребу да креирањем локалне политике пружи знатно већу подршку социјално угроженом ромском становништву у побољшању њиховог положаја, те да је од тада до данас реализован низ пројеката.
- У области образовања улажемо највише средстава и ту постижемо најбоље резултате. Обезбедили смо и обезбеђујемо услове школовања не само ромске већ и српске деце у школи у Драгињу реконструкцијом објекта школе. Обезбеђен је потпун обухват деце, смањено осипање ромске деце из образовног система а успех побољшан. Сви ученици ромске националности имају бесплатан превоз у основну и средњу школу, бесплатне уџбенике и ужину - рекао је Душан Илинчић и подсетио да се доста тога урадило и у области здравствене и социјалне заштите, становања Рома и запошљавања.
- Пројекат “Европска подршка инклузивном друштву“, који ЕУ финансира са 5,4 милиона евра у виду 28 грантова, реализује се у 36 градова и општина у Србији до краја наредне године. Општина Коцељева је једна од тих локалних самоуправа. Једна смо од 15-ак општина у Србији од 160 која има шансе, захваљујући добром тиму, да све донације овог типа које долазе у нашу земљу преусмеравамо у ову општину- напоменуо је Илинчић и похвалио труд и залагање запослених у школи у Драгињу јер је рад у овој образовној установи, како је истакао, специфичан због чињенице да су наставници и учитељи неретко суочени са потребом да буду првенствено добри психолози а понекад и полицајци.
Говорећи о пројекту директор ове школе Драгана Ђурић је изјавила да је један од циљева побољшање материјално-техничких услова, те да је у овом случају реч о санацији и реконструкцији фискултурне сале и набавци опреме и реквизита за наставу физичког васпитања.
- У оквиру пројеката које смо раније реализовали успели смо да ову школу доведемо на један значајно бољи ниво материјално-техничке опремљености јер је реконструисан кров који је прокишњавао, реконструисане су у потпуности електро-инсталације, санитарни чвор који је био у врло лошем стању такође и сада је на ред дошла фискултурна сала која ће бити овога лета реновирана - рекла је Ђурић.
- Пројекат такође обезбеђује исхрану ученика док су у школи, посебну образовну додатну наставу ученицима који имају слабија образовна постигнућа, ученицима који се после дужег одсуства из школе враћају и такође предвиђа обезбеђивање уџбеника и да учинимо средину у којој бораве што пријатнијом, у којој ће се боље осећати и имати можда додатну мотивацију за боравак у школи и бољи рад - закључила је Ђурић.
Осим ромске деце корисници услуга пројекта су и деца из сиромашнијих сеоских породица која такође имају потешкоћа у учењу и којима је материјална помоћ свакако потребна. Стога директорка школе сматра да је подршка породици највећа подршка деци.
Константност у раду са ромским породицама и указивање на кључну улогу образовања један је примарних задатака којим се бави удружење грађана “Центар за развој и демократију Рома Коцељеве“.
- Препознали смо да је образовање главни сегмент којим треба да се бавимо јер ако дете образујемо онда ће све ићи лакше. Ако оно има образовни статус такав да му обезбеђује егзистенцију, онда га нећемо видети пред вратима Центра за социјални рад већ у некој фирми. Улагање у школу јесте најбоље улагање које даје видљиве резултате на дуге стазе. Истина је да је један део деце био гладан и то је факат. Али оно што је евидентно је да ми сада имамо много бољу ситуацију него пре. Наша обавеза је да наметнемо образовање и ставимо га у први план. Родитељи ромске деце често не могу то да прихвате јер ни сами нису образовани али чини ми се да полако и они схватају да је образовање ипак кључна тачка - закључио је председник овог удружења и педагошки асистент у школи у Драгињу Зоран Петровић.
Координаторка пројекта Љиљана Јосић истакла је да је општина Коцељева светао пример решавања проблема Рома.
- Као неко ко већ осам година сарађује са коцељевачком општином и са ромском невладином организацијом као и школом могу да кажем да је оно што је јако битно и похвално код Коцељеве то да је заиста ретка појава у Србији да се општина толико ангажује на проблематици Рома. Када сам дошла овде ова општина је била поприлично мала и мртва и није имала готово ништа. Међутим, оно што има то је препознатљив тим људи који су спремни да се ангажују и да раде и зато је овде учињено много - оценила је координаторка пројекта.
Весна Бошковић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa