Инфо

2. јун 2016.2. јун 2016.
ПРЕДАВАЊЕ ЗА ПРИВРЕДНИКЕ

МАЛА И СРЕДЊА ПРЕДУЗЕЋА

Регионална привредна комора Ваљево и Привредна комора Србије организовали су у Центру за стручно усавршавање на Летњиковцу у уторак Инфо дан „Програми Европске уније за мала и средња предузећа“. Представљена су три најважнија програма Европске уније, а након тога, у отвореној дискусији, шабачким привредницима дати су одговори на њихова питања и додатне информације о приступу овим програмима.
Милица Затезало из Министарства привреде говорила је о Програму за конкурентност малих и средњих предузећа. Навела је да од почетка године сви правни субјекти имају право учешћа у овом програму по основу расписаних јавних позива.
-Финансијски инструменти ће се реализовати у сарадњи са локалним банкама. Расписаноје 33 програма, али је тренутно активно 20, рекла је Затезало.
Јована Станојевић из Привредне коморе Србије представила је програм “Хоризонт 2020“, програм ЕУ за истраживање и иновације, који обухвата буџетски период од 2014. до 2020. године и наша предузећа од 2014. године заједно са осталим институцијама и предузећима у Европи могу равноправно да аплицирају за средства из овог програма. Навела је да су три наше компаније добиле бесповратна средства у износу од 50.000 евра и позвала све иновативне компаније да искористе могућности које пружа овај програм.
Приступ овим програмима олакшава Европска мрежа предузетништва, која постоји од 2008. године, а у Србији је присутна од 2009.
-Услуге које пружа Европска мрежа предузетништва су база пословне сарадње за прекогранично повезивање. Ту предузећа могу да огласе своју понуду, тражњу и у оквиру ове мреже се организују и међународни пословни сусрети, навела је Миља Миљановић из Привредне коморе Србије, која је координатор конзорцијума Европске мреже предузетништва.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa