Инфо

2. јун 2016.2. јун 2016.
ЛИСНЕ ВАШИ НА ПШЕНИЦИ

ОПАСНОСТ ПО ПРИНОС

Високе температуре током априла и почетком маја, као и мајске кише, погодовале су јачој појави лисних ваши на многим културама и коровима. Неискориштена хранива од прошле вегетације због суше житарице су ове године искористиле па су већином врло бујне. Како истичу у Пољопривредној саветодавној и стручној служби Шабац на појединим парцелама услед свега овог примећена је појава великог броја лисних ваши на класовима пшенице.
- Лисне ваши чине директне штете сишући биљне сокове било на листу или на класу и тако доводе до снижења приноса. На јаче нападнутим класовима може доћи до појаве штурих зрна. Индиректно лисне ваши чине штету преносећи вирусе. Најзначајније обољење овог типа на јечму је жута патуљавост јечма. У литератури се спомиње више врста лисних ваши које се могу наћи на житима. Боја и изглед сваке од наведених врста је другачија те њихову детерминацију обављају стручњаци - каже дипл. инж. заштите биља Слободан Гошић.
У јесен лисне ваши обично прелазе са кукуруза или коровских врста на лишће пшенице или јечма (могу бити вектори БYДВ вируса), док их у пролеће обично налазимо крајем априла или у мају на класу житарица, одакле пак поново одлазе на коровске врсте најчешће из породица Поацеа (фамилија трава).
- Потреба за сузбијањем ових штеточина зависи од времена појаве, фенофазе развоја биљке домаћина, јачини напада штеточине, сортној осетљивости, очекиваном приносу, присутности природних непријатеља. Праћење популације лисних ваши требао би се обављати од јесени и почетком пролећа. Штеточина се обично примети тек код јаче појаве. По ЕППО стандарду, моменат примене инсектицида је када се утврди присуство ваши на 70% класова у фази млечне зрелости. Препоручује се пољопривредним произвођачима да на таквим усевима ураде третман инсектицидима „Дурбин 200 ЕЊ“ (а.м. циперметрин), 0,15-0,3л/ха или „Цyтхрин 250 ЕЦ“ (а.м. циперметрин), 0,12-0,24л/ха због каренце од десет дана.
О. Г.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa