Инфо

2. јун 2016.2. јун 2016.
ЈУБИЛАРНА ДЕСЕТА ТУРНЕЈА ФИЛМСКОГ ФЕСТИВАЛА

СЛОБОДНА ЗОНА

Филмски фестивал “Слободна Зона“ овог пролећа је започео десету јубиларну Турнеју широм Србије. Пет најбољих филмова са прошлогодишњег фестивалског програма, по избору публике и селектора, током априла, маја и јуна, има прилику да види публика у 45 градова наше земље.
Фестивал у Шапцу отворен је у Културном центру у понедељак, пројекцијом филма “Дугме од седефа“ чилеанског редитеља Патрисија Гузмана. Визуелно фасцинантан, емотиван и фактографски, овај филм који је убедљиви победник “Слободне зоне“, спаја невероватне чињенице о утицају и значају воде за човечанство. Такође, тематизује домородачко становништво чилеанске Патагоније, десетковано од стране првобитних колонизатора, а потом скоро потпуно докрајчено бруталношћу Пиночеовог режима.
На репертоару овогодишње Турнеје налази се и филм исландског редитеља Гримура Хаконарсона “Овнови“, прича о два брата фармера које након четири деценије свађе и међусобног игнорисања, спаја трагична вест о болести посебне расе овнова које њихова породица гаји генерацијама.
Шабачка публика је имала прилику да види још једно светски признато остварење нове чилеанске кинематографије. “Клуб“ је последњи филм Пабла Лараина контроверзне тематике - група свештеника “на покајању“, изопштена је на приобално насеље због бројних криминалних дела која је починила ““ од злоупотребе деце до трговине новорођенчади невенчаних мајки.
Вечерас у 20 часова, биће приказано фестивалско изненађење, “Плес са Маријом“ - Марија Фукс, аргентинска плесачица, која је цео живот провела учећи људе плесу, добробити музике и покрета за тело и дух, нарочито оних са менталним и физичким потешкоћама, на прагу деведесете године, суочава са ограничењима које јој намеће сопствено тело.
Сутра је, у Канцеларији за младе, пројекција филма “Тхе Yес Мен“, еколошки документарац о злогласним активистима и њиховим ситним преварама и духовитим сплеткама у вишегодишњој борби са светским корпорацијама и владиним институцијама за очување животне средине и подизања еколошке свести.
М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa