Инфо

2. јун 2016.2. јун 2016.
НАЈЛЕПШЕ ПРИЧЕ О БИЉКАМА И ПРИЈАТЕЉСТВУ

БАШТОВАНСКО УМЕЋЕ ЉУДСКОГ ДУХА

У дворани “Винавер“ у Анексу, протекле среде је представљена књига “Писац у врту“, коју је приредио песник Томислав Маринковић. О књизи и пријатељству, говорили су писци Петар Арбутина, Љубица Арсић и Горан Петровић, који су и аутори појединих прича ове антологије прозних текстова о свету биљака.
На српској књижевној сцени није постојала слична књига, а према речима Љубице Арсић, “с обзиром на занимљивост, антологија ће подстаћи и друге ауторе да се баве овом тематиком“.
- Реч је о мојим пријатељима писцима, који годинама долазе код мене, а понеко од њих понесе и неку биљку са мог расадника. Дошао сам на идеју, после петнаестак година, да их замолим да напишу нешто о тим биљкама и сви су се одазвали. Кад је прикупљен довољан број текстова, Петар Арбутина, уредник Службеног гласника, предложио је да одштампамо књигу, иако ја нисам имао ту намеру у почетку, хтео да сачувам приче, као успомену. Сада сам задовољан, јер ова књига показује да и писци гаје извесно баштованско умеће људског духа, рекао је Маринковић, који је, после награда “Бранко Миљковић“, “Заплањски Орфеј“, “Васко Попа“ и “Мирослав Антић“, недавно добио и “Дисову награду“, која се додељује за целокупан песнични опус.
Књига “Писац у врту“ графички је богато опремљена флоралним мотивима, а сви текстови су различити, што јој даје посебну вредност.
М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa