Инфо

9. јун 2016.9. јун 2016.

75 ГОДИНА ОРГАНИЗОВАНОГ ПЛАНИНАРСТВА У ВОЈВОДИНИ

У поводу 75. годишњице организованог планинарства у Војводини, шабачки планинари су се одазвали позиву, како би присуствовали обележавању ове манифестације, која се одвијала у дане 11. и 12. јуна ове године на теренима Царска бара.
Организатор ове манифестације, која носи назив “24. сусрет планинара на Царској бари“ која се налази седамнаест километара удаљена од Зрењанина ““ планинарски клуб “ПК Зрењанин“.
У оквиру ове манифестације програмом је предвиђено одржавање 13. по реду пешачко ““ бициклистичког маратона у дужини од 15 км, као и одржавање ИВ кола војвођанске тракинг лиге и оријентационо планинарско такмичење за КУП Царска бара 2016.
Шабачки планинари, и поред бројне екипе из техничких разлога нису узели учешћа на овом такмичењу, те су првог дана викенда и ван конкуренције испешачили петнаест километара стазом поред Церске баре, “повећавајући“ кондицију за текмичење планинара Републике Српске, које ће се одвијати наредног викенда на теренима Мајевице, код Угљевика.
Приликом одласка на Царску бару Шапчани су “прешли“ преко новосаграђеног моста, код Београда, који носи име прослављеног српског научника Михајла И. Пупина, а потом посетили Панчево, у коме су испред истоименог хотела “направили“ серију слика поред уметнички импровизовано саграђене типичне банатске кућице са “кибиц фенстерима“ поред који стоје Лала и Соса ““ о којим су од мештана Баната, могли да чују низ анегдота и вицева, као што је виц: “Позове Соса пријатеља из Кикинде, да је посети, нагласивши му у којој ће је кафани наћи, где ће бити за једним од столова. Пријатељу ако ме не нађеш за столом сигурно ћеш ме наћи под столом“... Овом приликом Шапчани су могли сазнати како су Банаћани прозвани Лалама...
“Приликом посете царице Марије Терезији, тадашњој Војводини, у њену част постројена су три ешалона војника ““ граничара. Први ешалон сачињавали су војници из Баната, други ешалон сачињавали су војници из Срема а трећи војници из Бачке. После предаје рапорта комадант ешалона предао је Царици букет лала. Царица импресионирана изгледом, стасом и држањем војника, приликом њиховог обиласка спонтано је почела бацати лале ““ цветове ““ по њима говорећи: “Шта ће мени ове лале? Ово су моје лале, показујући на ешалон Банаћана! Ово су моји јунаци, који бране моју царевину!...
Шапчани су посетили Галерију слика наивних уметника у Ковачици, а потом и родно место српског Нобеловца, једног од светски цењених научника српског порекла Михајла Идворског Пупина, у селу Идвор!
Шабачке планинаре, у време одмора, забављала је најмлађа учесница међу њима, десетогодишња Теодора Драгојевић, свирајући на фрули музичке нумере, као што је “Колубарски вез, Голубице бела и др. Теодора је чланица КУД “Чивија“, и ово јој је било прво дружење са планинарима, које је на њу оставило најлепше утиске.
М. Ботић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa