Инфо

9. јун 2016.9. јун 2016.
ХАЈДЕ ДА КУВАМО ЗАЈЕДНО

ТОПЛИ ПОЗДРАВ С“™ КАРИБА!

Кроз своје гастрономско путовање, водим вас на далеке Карибе. На острва песка, тиркизно плавог океана и нетакнуте природе, мир за очи, мир за душу.
После двогодишњег искуства у “Регент“ хотелу ““ Порто Монтенегро, своје гастрономско путовање настављам у једном од најлуксузнијих хотела на свету ““ “Аман луџyру хотелс“ који се налази на острвима “Туркс анд Цаицос“. Много пријатеља ме пита: „Лазаре где си то, јеси можда у Турској? Аххаха Не, налазим се између Кубе, Бахама и Пуерто Рица.“
Острво је окружено Атланским океаном са једне стране и Карипским морем са друге, тако да је разноврсност морских плодова и рибе веома велика. Острвљани се углавном тако и хране, осим морских специјалитета, на острву је веома популарно и тропско воће, папаја, манго, банане и кокоси се најчешће користе у исхрани.
Пошто острво нема климатске услове за узгајање осталих пољопривредних добара, остале намирнице увозе из Сједињених Америчких Држава, Европе и Азије. Намирнице у маркетима су екстремно скупе, због локалне таксе, тако нпр. један тост хлеб кошта 4$, килограм пилетине 12$, пакет од 10 јаја 6$. Али то није проблем за туристе који долазе овде, ипак ово није острво за “мали џеп“. На острву се налази неколико луксузних хотела, где туристи могу да уживају уз беспрекорну услугу и луксуз. Могу се наћи и јефтинији хотели, где углавном долазе гости са породицама и децом.
Недавно сам ишао са колегама до неког локалног ресторана на плажи, јели смо фисх такосе, нисам могао да верујем да на острву може да се нађе нешто укусно а повољно, пошто у осталим хотелима и ресторанима оброк не може да не кошта испод 50$.
На острву има веома мало Европљана, још мање Балканаца, тренутно нас има петоро, тако да се увек обрадујем кад чујем наш језик (ха ха ха ). Чак сам нашао једну локалну пекару, коју веровали или не, држи Српкиња. Био сам шокиран да неко из наших крајева живи овде, још и да има свој бизнис, нажалост нема домаћег бурека, јер како власница каже климатски услови и влажност ваздуха не дозвољавају производњу наших “домаћих специјалитета“.
На острву се налази фарма “Цонцх-а“, једина на свету. Шкољке су веома популарне на острву, и законом су заштићене, тако да се са острва може понети само једна велика шкољка као сувенир, ако их имате више комада морате их пријавити на царини и платити таксу.
Поштованој редакцији Гласа Подриња овим путем желим да се захвалим што у протеклих пар месеци објављује моје текстове и рецепте. Доста људи ми пише и коментарише текстове, доста похвала и предлога добијам од читалаца, што ми веома значи. И сад када сам негде „тамо далеко“, знам да сваког четвртка обрадујем наше читаоце неким занимљивим текстом везаним за кулинарство, овај пут и малом туристичком репортажом. Хвала Вам!
Једно од најпопуларнијих јела са Кариба јесте Фисх ин Цоцо тј. Риба у кокосу, тако једноставно, а тако лепо јело. Спрема се на следећи начин:
Фисх ин Цоцо
За 4. особе:
- Морска риба (можете комбиновати рибу по жељи) 200г по особи
- Кокосово млеко (може се наћи у већим маркетима ) 1л
- Паприка 3 ком
- Црвени лук 2 ком
- Бели лук 10 г
- Ђумбир 20 г
- Фисх сос 10 г
- Морска со, бели бибер
- Свеж коријандер и млади лук
- Лимета 1 ком
Рибу можете припремити по жељи (Кувати је на пари, на роштиљу или у тигању, ваш избор), термички је обрадити 50%. Док се риба пржи у другој шерпи се прави сос, на маслиновом уљу прво се пропрже сецкани бели лук и сецкани ђумбир (пазите да лук не изгори, температура уља мора бити ниска), затим додати кокосово млеко, полако редуцирати, додати зачине, затим додати рибу. Након тога, пред сам крај додати паприку и црвени лук исечене на шните. Кувати још 5-6 минута, додати фисх сос. На крају зачинити са свежим коријандером, сецканим младим луком и цеђеном лиметом. Овакво јело углавном се служи уз кувани пиринач.
Лазар Прстојевић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa