Инфо

9. јун 2016.9. јун 2016.

БОЛЕСТ У КОМШИЛУКУ

Болест квргаве коже стигла је у Србију највероватније из Бугарске или Македоније. Претходно је болест, коју називају и сточна вариола вера забележена у Африци и Турској. Ипак, стручњаци наглашавају да је у Србији све учињено да се спречи ширење заразе лоциране у региону Бујановца и Босилеграда где је и уништено 25 говеда. Вирус преносе комарци па се може назвати и сезонском болести јер се јавља у време појаве ових инсеката. У регион Мачве болест није забележена.
-Колико је мени познато у нашем региону није било ове болести али време погодује развоју комараца који преносе вирус и потребна је опрезност. Квргава кожа говеда одавно постоји, детаљно је описана, и зна се да се не преноси на људе. Оно што утиче на пољопривреду је могућност забране извоза а већ имамо проблема са извозом стоке, каже доктор ветеринарске медицине Марко Рувидић, ветеринар у Прњавору.
Министарство пољопривреде и заштите животне средине већ је позвало пољопривреднике да пријаве сваки сумњив случај и обезбедило средства за надокнаду штете. Симптоми болести су чворићи који се после неколико дана претварају у красте или ране, отицање ногу, обилно цурење из носа, кашаљ, излучивање пљвачке, грозница.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa