Инфо

9. јун 2016.9. јун 2016.
Пројекат рурални развој након поплава

СТИЖУ мобилне сушаре

Пројекат мобилних сушара за воће, поврће и зачинско биље приближава се реализацији а очекује се да сушаре стигну у августу, таман за прво сушење шљиве.
Тендер је расписан а пројекат је вредан 240.000 евра од чега град донира 100.000 евра. Остатак новца даје, кроз пројекат ИДЦ и АСБ, Аустријска развојна агенција.
Сушаре ће бити лоциране на пољопривредним газдинствима у Поцерини, Мачви и Посавотамнави.
Приоритет ће бити Поцерина, где се и највише гаје сорте погодне за сушење.
Циљ пројекта је економско оснаживање малих пољопривредних произвођача, каквих је највише.
Пошто је познато да се код нас најчешће извози и продаје сировина, сушењем ће се створити додата вредност где пољопривредници могу да зараде и до 50 процената више него када продају свеже воће и поврће.
Асистент на пројекту Андријана Сакић каже да за сушено поврће нема пријављених корисника па ће као пилот пројекат кренути само са сушењем воћа.
-Проблем је у Шапцу што се пластенички гаји зелена салата, парадајз, а за сушење је потребно коренасто поврће, шаргарепа, црни и бели лук, кромпир и слично. Капацитети сушара су мали око 600-700 килограма свеже сирове шљиве на 24 сата, односно у сезони је могуће осушити по сушари до 30 тона шљиве.
Сушара стиже у августу а код пријављеног корисника уз сушару стиже пратећа опрема, пакерица, вакумирка..
Долази и технолог али пре свега ће пољопривредници имати предавање о управљању сушаром, прављењу бизнис планова, својим правима након регистрације домаћинства. Уз њих ће увек бити технолог који ће им објаснити цео процес до финалног производа.
Сушара се премешта даље за сушење јабуке или крушке, пошто су то мобилне сушаре.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa