Инфо

9. јун 2016.9. јун 2016.

ТЕЖАК РАД ЗА „ЛАКУ ЗАРАДУ“

Гајење јагоде у региону Шапца је у експанзији и процењује се да тренутно то воће заузима 1.200 хектара земљишта. Стари произвођачи повећавају површине али се појављују и нови који у овој грани воћарства виде зараду. Тако је и ниво стручне и технолошке оспособљености различит. Укупно гледано није на задовољавајућем нивоу јер је јагода осетљива, првенствено на неповољне климатске услове у периоду плодоношње. То проузрокује да само половина површина (500 хектара) испуњава стандарде производње и доноси плодове изузетног квалитета. Велики број произвођача не примењује одговарајућу агротехнику у својим засадима што за последицу има много мање приносе и плодови са њих не задовољавају високе критеријуме тржишта па се откупљују за замрзавање и даљу прераду код хладњачара.
Потенцијал за ширење ове културе је велики, јагода се може гајити на целој територији у региону. Уз адекватну стручну помоћ и сигуран пласман квалитетног производа просечан принос би био знатно увећан-самим тим и профит. Шабачки произвођачи тренутно тржишту могу понудити око 15.000 тона јагоде у свежем стању. Целокупна производња се одвија у незаштићеном простору те стога процењени годишњи приноси по јединици површине драстично варирају, у зависности од агротехничких и климатских услова.
Све проблеме у производњи могуће је отклонити правовременим саветима стручњака. У Дирекцији за пољопривреду произвођачи могу добити информације и упутства, првенствено у вези времена коришћења хемијских средстава заштите. Праћење агротехничких трендова је такође значајно за заснивање нове производње. Фолија и системи за наводњавање даће чистији и већи принос са мањом употребом заштитних средстава. Такав начин производње је нешто виша почетна инвестиција- систем „кап по кап“ око 100.000 динара за хектар површине око 140.000 динара за фолију и око 600.000 динара за саднице-али се брзо исплати.
Ове сезоне први род јагоде продавао се за 250 динара за килограм а затим је цена пала на 120 до 180 динара, у зависности од квалитета. Тренутно је цена од 90 до 120 динара. Ипак најскупља јагода има учешће у производњи од 10 процената. Највише јагоде 60 процената, прода се по цени од 180 динара и она је намењена извозу на тржиште Руске Федерације и бивших совјетских република. Извозни капацитет јагоде из региона Шапца је од 8.000 до 10.000 тона.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa