Инфо

9. јун 2016.9. јун 2016.
ПАТРОЛА „ГЛАСА ПОДРИЊА“ ОБИШЛА СОЛУНСКУ РЕГИЈУ

СРБИ ДОБРОДОШЛИ ПОДНО ОЛИМПА

Плаже су сређене и очишћене, продавнице које су чекале већу навалу гостију се свакодневно отварају, понуда је лепршава, цене на прошлогодишњем нивоу. Квалитет гироса се мери односом количине меса и помфрита у лепињици. Могућа вишесатна чекања на границама
Солунска регија једна је од омиљенијих дестинација како српских, тако и шабачких туриста. Можемо слободно рећи да је Паралија број један, а за њом следе Неи Пори и Лептокариа.
И ове сезона је захваљујући српским туристима ““ пре свега пензионерима, почела још у мају месецу, све је спремно да се боравак наших грађана учини што пријатнијим. На сваком кораку је све доминантнији један језик ““ српски. Плаже су сређене и очишћене, продавнице које су чекале већу навалу гостију се свакодневно отварају, понуда је лепршава, цене на прошлогодишњем нивоу.
А, управо цене највише занимају будуће госте. Лежаљке у ова три места се не наплаћују, али је обавезна конзумација пића која се крећу од 2,5 евра за нес кафу и мало точено пиво, три евра за све врсте сокова и поједина флаширана пива, четири евра за разне цеђене сокове, до пет евра за хајнекен и разне коктеле. Ако имате среће и налетите на плажу на којој је могуће попити, како љубазни домаћини кажу ““српску кафу, никако труску, то задовољство се најчешће плаћа 1,5 евра.
Друга ствар која је нашим туристима веома битна је храна. Када кажемо храна, пре свега мислимо на гирос. Цена гироса се креће од 1,70 до 2,50 евра, али Грци и ту имају цаку, тако да ако се наруче неки додаци попут цацикија, љутог сира..., онда је цена за неколико десетина центи виша. Како су нам објаснили наши људи, квалитет гироса се мери односом количине меса и помфрита у лепињици. Ако преовладава месо, онда се ради о квалитетнијем гиросу. Када је реч о ценама хране у продавницима, она јесте за неке ствари виша него код нас, али верујте, није то толико изнад српских да би морало да се тегли замрзнуто месо, јаја, саламе, виршле, мајонези и остале намернице. Уосталом, у многим местима постоји „Лидл“ где, кажу туристи а ми не можемо да тврдимо, да је све јефтиније. Нашу патролу, као и госте који су путовали аутобусом за Грчку, нико није контролисао шта носе од хране на летовање, што не значи да грчки цариници не чине.
У ресторанима је могуће јести пицу за пет евра па на више, лигње су од шест, исто као и шкољке, али и мусака и шпагете, а цене порција од десет па на надаље су резервисане за морске специјалитете. Купаћи костими за даме и шорцеви за мушкарце су веома повољни, јефтинији него у Србији, од пет евра. Савет када је реч о мушки купаћим реквизитима је да се они крупнији ипак не надају да ће број наћи за себе.
Омиљени магнети за фрижидер и даље су најповољнија опција за куповину сувенира и поклона, јер им се цена креће од 30 цента.
Пошто је пред нама сезона великих спортских такмичења попут Европског првренства у фудбалу, Вимблдона, Олимпијских игара, предусетљиви Грци су обезбедили ЛЦД телевизоре са српским каналима у својим локалима тако да ни за један спортски догађај туристи неће бити ускраћени.
Тако је и у кафићу „Екати“ на плажи у Лептокарији чији је власник Никос Кокранис. Никос је велики пријатељ Србије и српских туриста. Када смо му рекли да смо из Шапца, само је рекао: „Знам Сапцане, много добри људи и гости. То је велики град“. Љубазан је према свим гостима, али су му најомиљенији Срби. Са њима се споразумева на српском, а са осталима на енглеском језику.
- Жао ми је што на ЕП у фудбалу нема ни Србије ни Грчке, али зато је била велика фешта када је Новак Ђоковић победио Ендија Марија код мене у кафићу. Морао сам да покријем телевизор пешкирима пошто је почела да пада киша, а гости ми нису дали да угасим, а гост је увек у праву ““ каже симпатичан Никос који своје госте свакодневно обрадује воћем, слаткишем и разним грицкалицама.
Једино што одмор може да поквари, на основу онога што смо имали прилику да видимо, јесу гужве на границама, првенствено за оне који се за пут одлуче аутобусима. Чекање да се напусти Србија може да се претвори увишесатну агонију. За разлику од македонских и грчких полицајаца, сви туристи из Србије морају да напусте аутобусе и да лично предају пасоше српским полицајцима на граничном прелазу и да пешице пређу границу где сачекају поновно укрцавање у аутобус.
Друга мука могу да буду комарци. Грчка држава и локалне самоуправе ове године немају средстава за уништавање напасти, тако да кад кренете из Србије понестите довољне количине Аутана и Раида или тражите собу са комарником.
НЕИЗБЕЖНИ ШОПИНГ
Када се неко већ определи за одмор у солунској регији подно Олимпа, штета је да се не искористе благодети шопинга у Солуну. Поред тога што је Солун прелеп град, оно што га чини омиљеном шопинг дестинацијом су крзна и кожа. Шопинг тура са поменутих дестинација удобним аутобусима и са водичима кошта десет евра, а неизбежна је посета фабрици коже где феноменалне јакне коштају од 50 евра, док је крзнене прслуке могуће купити за 20 евра. Бунде су скупље и коштају око 100 евра. И у овој фабрици сви говоре српски, али нема ценкања, цене су фиксне. А, све могуће робне марке имају своје продавнице у једној од две главне солунске улице ““ Игнатија и Цимиски. Шопинг се обично заврши у молу Космос или Мега аутлету.
„СОЛУНЦИ“ НА МОРУ
Термин „модерни Солунци“ се односи последњих неколико сезона за српске пензионере, претежно пензионерке, који отварају сезону у мају и јуну, или је затварају у септембру и октобру. За десет дана одмора у том периоду у Грчкој они издвоје између 60 и 100 евра, и у многоме су продужили грчку туристичку сезону.
Н. К.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa