Инфо

9. јун 2016.9. јун 2016.
У СУСРЕТ НОВОМ УПИСУ ВИСОКА ОЦЕНА ЗА СРЕДЊУ ШКОЛУ У КОЦЕЉЕВИ

ЗА УСПЕХ ЈЕ НЕОПХОДАН ДОБАР ТИМ

О квалитетном раду коцељевачке школе говорило се, додуше помало стидљиво, и ранијих година. Међутим свој суд недавно је дала и екстерна контрола која је на скали до четири ову образовну установу оценила са три.
Како истичу у школи оваква оцена је превасходно резултат досадашњег рада запослених, резултат уложене енергије, елана, знања...од изузетног су значаја комбинације теорије и праксе, искуства и младости које су допринеле томе да се сви расположиви потенцијали усмере ка постизању што бољих резултата.
- Крајем априла месеца Средња школа је имала спољашње вредновање које су обавили педагошки саветници из Ваљева и Лознице и на том спољашњем вредновању школа је високо оцењена. На скали до четири оцена је три. Оно што је најлошије у школи оцењено су ресурси у смислу лоших материјалних услова који само делимично омогућавају задовољавање стандарда постављених за овај вид школе. Међутим, оно што је најбоље је ЕПОС, клима која влада у школи, међуљудски односи и коришћење тог људског квалитета у функцији наставе, у функцији знања која се пружају ученицима и изузетно је добро оцењена кључна област руковођења и управљања која говори о једном домаћинском пословању школе, о успостављању различитих релација управо на том нивоу захваљујући добром руковођењу, стварању једног тима, једног језгра које делује заједно - сматра професор Весна Ковачевић.
Квалитет наставе је свакако на првом место, али се у овој школи много ради и на реализовању бројних ваннаставних активности кроз које, како сами ђаци неретко кажу, понекад науче много више него на редовним часовима. Стога су јавни часови који су посвећени бројним друштвеним темама готово свакодневна појава. Рад са децом не своди се искључиво на учионицу, таблу и књигу јер је циљ да из ове установе након школовања не изађе само образован човек већ зрели, одговорни и надасве добри људи. Зато не чуди да до сада није евидентиран ни један случај вршњачког насиља.
- У школи постоји веома велика брига о ученицима. Безбедност је заиста на највишем нивоу и школа може да се похвали тиме да нема забележен ни један случај вршњачког насиља што у данашње време звучи готово невероватно јер статистика у нашој земљи има сасвим другачије податке. У школи се заиста ради у свим сферама, од стручне наставе која је примарна преко секција и такмичења на којима традиционално, посебно машинска а сада и економска струка, постижу запажене резултате до ваннаставних активности - каже Ковачевић.
Екскурзије, посебно матурске, су оно што свим ђацима па и коцељевачким средњошколцима веома значи. Оно што би ову школу могло издвојити од других јесте заједничко ангажовање професора и ученика на реализацији пројеката и активности. Једна од манифестација којој се сви радују и која се сада већ традиционално одржава сваке године јесте Пешачки маратон од Драгиња до манастира Каона и дружење запослених и ђака у природи. Како истичу и средњошколци и професори овај маратон је карактеристичан за ову школу и остаје у сећању свих јер пружа могућност да додатно упознају једни друге у некарактеристичном амбијенту и боље се разумеју.
Неретко се организују и спортска надметања запослених и ђака, шаховски турнири, није страно ни заједничко учешће у припреми културно-уметничког програма приликом обележавања Дана школе, Дана шале...
Директор Средње школе у Коцељеви Верољуб Матић верује да је све ово довољна препорука да се свршени основци одлуче да школовање наставе баш у овој образовној установи.
- На само подизање рејтинга школе много тога утиче . Свакако је битна промоција школе али нама је веома важна и оцена екстерне контроле која је за наше услове више него добра и говори о квалитету рада који школа поседује. Ми нисмо радили анкете али смо ишли у посете у основне школе где смо радили презентацију и на основу тих посета и сазнања до којих смо дошли у непосредном контакту са децом стекли смо утисак да би овогодишњи упис могао бити један од бољих. Ми свакако очекујемо добру заинтересованост. Солидно је интересовање и деце из суседних општина - истакао је Матић.
У наредној школској години ова школа отвара врата за по 30 економских, пољопривредних и машинских техничара за компјутерско конструисање, за исто толико фризера и по 10 ученика школоваће се за инсталатера, аутомеханичара или машинбравара.
Смерови мушки и женски фризер у оквиру личних услуга постоје већ десетак година. Професор практичне наставе Биљана Ђурановић истиче да је задовољна условима рада и наставе у школи као и бројем уписане деце.
- И ове године очекујемо довољан број кандидата. Дешава се да многи и не знају да у школи у Коцељеви постоји овај смер па је зато важно радити на презентацији и популаризацији и овог смера. Након завршетка школовања диплома фризера, мушког или женског, омогућава сигуран посао што је веома важно. Ако је дете заинтересовано и ако има смисла за рад имаће посао од којег ће моћи пристојно да зарађује. У нашем школском салону који је потпуно опремљен ђацима се пружа могућност да науче све везано за овај посао и зато мислим да они у овој школи уколико желе могу то и да остваре - каже професор практичне наставе.
Постоје предрасуде да овај смер уписују углавном ђаци са скромнијим наставним постигнућима. Међутим, те предрасуде руше поједини ученици који имају одличан просек оцена. Једна од њих је и Катица Почуча, ученица другог разреда која се за ову професију одлучила још као десетогодишња девојчица.
- Волим овај посао. Свиђа ми се јер је врло занимљив и динамичан. Добар је за хиперактивне и креативне људе. Неопходно је да се стално учи јер увек постоји нешто ново, мода доноси нове трендове и морате да будете у корак са временом уколико желите да будете успешни. У овој школи поред класичне наставе имамо доста праксе што је најважније. То нам помаже да изучимо све тајне овог заната и да постанемо добри фризери. Мој брат је такође завршио ову школу и већ је покренуо сопствени бизнис, односно има свој салон а ја верујем да ћу му се придружити након школовања - нада се Катица.
Посао у породичном салону чека и Стефана Лазаревића који ових дана завршава први разред у коцељевачкој средњој школи. Он је трећа генерација фризера у својој породици и нада се да ће једног дана превазиђи деду и оца.
- Одлучио сам да упишем овај смер јер волим то да радим. Одрастао сам у породици која се традиционално бавила овим послом. Мој отац је фризер и има свој салон. И деда се некада успешно бавио овим послом тако да за мене није било дилеме када је избор будућег занимања и школе био у питању - напомиње Стефан који је међу вршњацима познатији по надимку Фрики.
Његов годину дана старији друг Никола Антић је редовни ученик пољопривредне струке јер су то желели његови родитељи, али није одустао ни од остварења својих снова те је фризерски смер уписао као ванредни ђак који часове практичне наставе похађа редовно. Неретко се дешава да први део дана проведе у школском фризерском салону, поподне у учионици на редовним часовима пољопривредног смера а да у вечерњим часовима присуствује пробама фолклорне секције КУД “Извор“.
- Волим посао фризера али нисам уписао овај смер редовно јер је у питању трогодишња а моји родитељи су инсистирали да завршим средњу четворогодишњу школу. Нашао сам ипак начин да испуним и своју али и жељу мојих родитеља. Понекад зна да буде напорно али ако нешто волиш онда све може да се постигне. Важна је добра организација и упорност. Моја велика љубав поред овога јесте и кулинарство па се у слободно време бавим и спремањем слаткиша и њиховом декорацијом - прича Никола и додаје да је задовољан наставом у школи у Коцељеви али да након завршетка средње школе треба наставити са усавршавањем уколико желиш да постанеш врхунски мајстор свог заната.
Весна Бошковић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa