Инфо

9. јун 2016.9. јун 2016.
СПЦ: У НЕДЕЉУ СЕ ПРАЗНУЈЕ ПЕДЕСЕТНИЦА

СИЛАЗАК ДУХА СВЕТОГ НА АПОСТОЛЕ

Српска православна црква обележава празник силаска Светог Духа на свете апостоле као успомену на дан када су апостоли надахнути божанском силом започели јеванђелску проповед. Духови, Педесетница или Тројице, покретни је празник који се слави три дана
Педесетницу, која се слави педесетог дана по Васкрсењу и десетог дана по Вазнесењу Христовом, Српска православна црква прославља као један од највећих догађаја забележених у четворојеванђељу.
На Духове је Христос испунио обећање које је дао својим ученицима на дан Вазнесења, када им је поручио да са Тавора крену у Јерусалим и ту сачекају Духа Светог који ће их крстити - али не водом, како је крштавао Јован Крститељ, већ огњем божанским који ће им дати снагу да свим народима на њиховим језицима проповедају Јеванђеље. У десети дан по Спасовдану, зачула се хука налик на снажну олују, појавила се Пресвета Богородица, а народ је угледао јаку светлост и пламене језике како се спуштају на главе Христових ученика. Тада су апостоли, иако људи из народа, добили на дар познавање свих језика на којима ће проповедати Васкрслог Христа.
На празник Вазнесења, када је Христос, вазневши се на небо, сео са десне стране Бога Оца, хришћанство слави - уздизање људске природе до божанске, а на Педесетницу дар просвећења и мудрости које је преко апостола даровано човечанству у његовој заједници са Богом.
Градска слава
У понедељак, 20. јуна, Шабац ће прославити своју славу ““ Духовски понедељак. После свете литургије (која почиње у 9 сати), свечаност се наставља свечаном литијом кроз град. Литија почиње у 10 сати испред Саборног храма, креће се улицом Господара Јеврема до зграде Градске управе, где ће бити резање колача. Након тога, свечана литија ће проћи улицама Стојана Новаковића, Косте Абрашевића и Масариковом до Саборне цркве.
М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa