Инфо

9. јун 2016.9. јун 2016.
ШАБАЧКА ГРАДСКА БАШТА ““ ГОДИНА ПРВЕ БРАЗДЕ

РАСАДНИК ДОБРИХ ИДЕЈА

Шабачка градска башта, једина башта на јавној површини у Републици Србији, прославила је свој први рођендан. За сада има 33 активна баштована, који бесплатно користе парцелу, уз обавезу да не користе хемијске препарате. На заједничком делу су посађена 43 стабла домаћег воћа, а постављена су и два гљиварника заједничким залагањем корисника пројекта.
- Након две године јавног заговарања, у јуну прошле године је потписан уговор са Градском управом на три године. Заједно са Дирекцијом за пољопривреду, пронашли смо простор који је некада припадао фирми „Мачва“. У почетку смо гурали на мишиће, али чињеница да смо ушли у другу годину Шабачке баште говори довољно. Корисници су различитих социјалних структура, као и старосне доби. Наша идеја и јесте била да развијемо полигон за социјалну инклузију, едукацију и концепт који промовише одрживи развој, рекао је Дарко Павловић, члан Управног одбора Шабачке градске баште.
Према речима координатора пројекта Бранислава Васића, циљ је да људи имају место на ком ће да уживају у свом рајском врту. - За сада имамо 40 заузетих парцела, а планирамо још двадесет, инсталирали смо две пумпе на једанаестом метру на традиционалан начин, без бушења, ручно, мукотрпно, али делотворно.
Осим прослављања годишњице прве бразде, започет је и пројекат „Здрава храна сваког дана“, који је аплициран преко Удружења „Светлост“. Пројекат је подржан од Траг фондације у износу од 317.000 динара и Градске управе у износу од 80.000 динара.
- На овај начин квалитет живота у граду добија једну нову димензију, важно је да се људи врате природи, да сопственим трудом дођу до здраве хране. Честитам свима који су се укључили у овај пројекат који ће Град и даље подржавати. Овакав позитиван пример може да буде водиља за неке нове активности, изјавио је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.
Према речима координатореке програма донације Траг фондације Јелене Михаиловић, „ово је расадник добрих и нових идеја“.
Каква би рођенданска прслава била, да се није послужило „мезе“, али не било какво, него производи од свежег воћа и поврћа, семенки и коштуњавих плодова. У свету је ова исхрана позната као веган рањ фоод, а код нас једноставно ““ сирова храна.
- Сирова храна је битна зато што се не обрађује на температури изнад 45 степени, што значи да сви састојци остају целовити. Термичком обрадом преко 50 степени, намирнице губе више од пола храњивих састојака. На овај начин се храним већ три и по године. Испоставило се да многи желе да је пробају, зато сам отворила страницу на фејсбуку Корен, лист и плод, а тако ће се, ако све буде у реду, звати и радња у Шапцу, која ће се бавити производњом сирове хране, каже Славица Илић, која је припремила рођенданско послужење, а у уторак је своје производе представила на форуму Траг фондације - За зелену идеју.
Суграђани који желе да засаде „зелене снове“ могу да се укључе у пројекат Шабачке зелене баште, која се налази у Мачванској улици бб. На хектару земље, остало је још 30 слободних парцела површине једног и по ара. Још увек није касно за ову сезону.

М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa