Инфо

9. јун 2016.9. јун 2016.
СКУПШТИНА ЗАСЕДАЛА ДРУГИ ПУТ У ОВОМ САЗИВУ

ЗАВРШНИ РАЧУН И КАДРОВСКЕ ПРОМЕНЕ

На другом заседању Скупштине града усвојено 38 тачака. Изгласан завршни рачун за 2015. годину, који је показао буџетски суфицит од преко 350 милиона динара. Промене у органима јавних предузећа
Друга седница Скупштине града Шапца одржана је у уторак. На дневном реду било је чак 38 тачака. Најважнија од њих била је предлог Одлуке о завршном рачуну града Шапца за 2015. годину, док се највећи део односио на кадровске промене у управним и надзорним одборима јавних предузећа. Поред тога, промењено је и неколико директора. Овога пута, заседање је протекло у мирној атмосфери.
Председник Скупштине Немања Пајић објаснио је да је дневни ред обиман због тога што је избор кадровских решења увек на почетку заседања новог сазива, јер истичу четворогодишњи мандати изабраних у претходном.
-Драго ми је да је расправа коструктивна и да у њој учествују и одборници опозиције и позиције. Вербално се размењују мишљења, разговарамо, критикујемо, али и хвалимо оно што је добро. Из тога произилазе добре одлуке у корист грађана Шапца, истакао је Пајић.
Прва тачка дневног реда било је утврђивање престанка мандата одборника и потврђивање мандата нових одборника. Наиме, поједини одборници изабрани су на функције са којих не могу вршити и улогу одборника, па су на њихово место дошли други одборници са одговарајућих листа.
Завршни рачун града за 2015. представила је начелница одељења финансија Маријана Костадиновић. Књиговодствени извештај је показао суфицит у буџету од 350 милиона динара. Опозиција је, међутим, имала примедбе да ово стање није реално.
-Власт се хвали великим суфицитом, али ми сматрамо да је то нереално. Град је задужен за 400 милиона, а онда је то приказано као суфицит. Грађани Шапца најбоље знају како живе под овом влашћу већ 16 година, рекао је шеф одборничке групе Српске напредне странке Александар Пајић.
Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић је истакао да књиговодствени извештај показује да је град пословао добро у 2015. Као посебно битно је навео да се Шабац није задужио ни у прошлој, а неће то чинити ни у овој години.
-Трошимо само онолико колико имамо. Као град имамо простора да се задужимо готово милијарду динара. Ако то икада будемо радили, то ће бити пошто будемо прво питали грађане и за најважније инфраструктурне пројекте. Новац се троши врло паметно. Водимо рачуна о сваком динару наших грађана, рекао је градоначелник.
Пошто је завршни рачун усвојен већином гласова одборника, изгласано је и неколико предлога детаљних регулација појединих локација у граду.
Промене чланова у надзорним и управним одборима јавних предузећа донеле су расправу о томе колико је ко компетентан да се нађе у овим органима. Одборници СНС сматрају да је непримерено да „пољопривредник отац факултетски школоване деце“ и „пица мајстор“ буду у Управном одбору Дома здравља, односно Управном одбору Библиотеке шабачке. Такође, опозиција је замерила и то што се стално исти људи ротирају са једне позиције на другу. Александар Пајић је прво рекао да се „15 људи врти из једног мандата у други“, а касније се извинио и изјавио да је пребројао, те да се ради о 14 људи. Др Александар Перановић је изјавио да се од „Шапца прави политичко прасе у Техерану“.
Опозиција је и овог пута износила замерке да у град не долазе инвестиције, а градоначелник је још једном поновио да је велики број и страних и домаћих инвеститора купио парцеле у Индустријској зони.
Драган Николић неће више бити директор ЈП Спортски центар „Шабац“. За в.д. те функције изабран је Владимир Рајичић, дипломирани правник. Николић је на прошлој седници изабран за члана Градског већа.
Новог в.д. директора добио је и Центар за стручно усавршавање. Уместо мр Горана Стојићевића, који је био директор ове установе од њеног оснивања, изабрана је проф. Татјана Марковић Топаловић.
Захтев за разрешење са места директора Центра за социјални рад поднео је и Милан Васић. Јелена Милошевић, дипломирани психолог, добила је подршку већине одборника за в.д. директора установе.
Оставке на функције поднеле су и директорка Културног центра Гордана Марковић и директорка Канцеларије за младе Наила Мехмедовић. В.Д. Културног центра у наредном периоду биће Соња Петровић Јагић, дипломирани историчар уметности, а в.д. Канцеларије за младе Наташа Лазовић, дипломирани политиколог.
Зоран Чекић је на прошлој седници изабран за заменика председника Скупштине, међутим, већ на овој је дошло до промене на тој функцији. Чекић ће бити нови члан Градског већа, док ће заменик председника Скупштине у будуће бити Бранко Филиповић.
Заратустра и вентилатори
Живојин Вулетић, одборник Срспког покрета обнове, који је у Скупштину ушао на листи коју је прдводио градоначелник Зеленовић, и на овој, као и на претходним седницама, излазио је за говорницу да брани потезе опције коју заступа. Изјавио је да је од стране одборника СНС чуо Заратустрине или Његошеве мудрости, те да се у Србији успех тешко прашта. Приликом једне од полемика за одборника Станарчића је рекао да би могао да буде вентилатор, јер је „час на левој, час на десној страни“. На то му је Александар Пајић одговорио да они вентилаторе стављају у Веће.
Чији је мој зец
Да седница Скупштине не прође у превише озбиљној атмосфери и овог пута се побринуо одборник СНС Негован Станарчић, који је причао о зецу у воћњаку. Пре тога он се осврнуо на предизборни слоган коалиције окупљене око странке Заједно за Србију „Шабац је наш“ и констатовао да је Шабац буквално њихов. Потом је испричао и причу о зецу, са жутим ушима.
-Уселио се један зека у мој воћњак. Не могу да му објасним да је то моја њива. Каже ми да је то његово, да се он ту родио, а да сам ја дивљи, испричао је Станарчић, који је зеца помињао и у наредним изласцима за говорницу.
Милица Мијаиловић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa