Инфо

9. јун 2016.9. јун 2016.
ДЕЛЕГАЦИЈА ММФ ПРЕГОВАРА СА ДОМАЋИМ ЗВАНИЧНИЦИМА

(НЕ)МОГУЋА МИСИЈА

Међународни монетарни фонда од Србије захтева брже реформе, веће уштеде и задржавање тренутног нивоа плата и пензија
Од повећања плата и пензија у овој, али и следећој години, како ствари стоје, нема ништа. Шеф мисије Међународног монетарног фонда у Србији Џејмс Руф, каже да у наредних годину и по дана не треба повећавати примања грађана, због кашњења у процесу спровођења реформи.
- Задржавање истог нивао плата и пензија допринеће додатном осиромашењу грађана. Сведоци смо да свакога дана поскупљују цене основних животних намирница, да евро скаче, а то су показатељи да су грађани, па и читава држава, све више сиромашни. Нажалост не постоји ниједан реалан показатељ да ће нам у будућности бити боље, те најаве о бољем животу не звуче оптимистично, каже Жељко Веселиновић, председник синдиката „Слога“.
Представници Међународног монетарног фонда инсистираће и на смањењу броја запослених у јавном сектору. Претходним споразумом, било је договорено отпуштање 14.500 људи, али до тога није дошло, највероватније због избора.
- Нико не спори да постоји вишак запослених у јавном сектору, али, као по правилу, на удару се увек нађу они чији је рад најпотребнији: наставници, лекари, полицајци. Плашим се да ће током лета бити направљен рез, јер се овакве, непопуларне ствари, увек остављају за период после избора. Слично је било и пре две године, када је донет Закон о раду, који је у пракси донео само нове невоље запосленима. Током лета можемо очекивати отказе у јавном сектору, само што ни ова Влада неће имати храбрости да отпушта људе који су се запослили по партијској линији, већ ће најугроженији бити они људи који вредно и поштено раде свој посао. На тај начин задовољиће се део услова ММФ и сличних организација, за које свако реалан види да нам током протекле две деценије нису донеле ништа добро, већ напротив, њихове посете су се увек завршавале са усвајањем решења која додатно осиромашују народ, додаје наш саговорник.
Грађани могу да рачунају на повећање, али не плата и пензија, већ цене електричне енергије, односно поскупљење струје, на чему ММФ такође инсистира. На званичним разговорима разговараће се и о реформи великих система, попу ЕПС и Железница Србије
М.С.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa