Инфо

9. јун 2016.9. јун 2016.
ПОЧЕЛА ПРИМЕНА НОВОГ ЗАКОНА О УПРАВНОМ ПОСТУПКУ

МАЊЕ ПАПИРА ЗА ИСТИ ПОСАО

Од 8. јуна грађани Србије не морају више сами да ваде документа и носе их са једног шалтера на други када желе да заврше неки посао. Нови Закон о управном поступку подразумева да ће грађани на шалтер моћи да дођу само са личним исправама, а да ће сва остала документа прибавити службеници, увидом у базу података. Они за то имају рок од 15 дана.
Када се ради о издавању, односно замени личних карти и пасоша, које ради Министарство унутрашњиих послова, РТС наводи да ће крштеница и уверење о држављанству бити потребни само када се ови документи ваде први пут.
Закон има за циљ пре свега уштеду времена. Престонички медији у Министарству државне управе и локалне самоуправе сазнају да појефтињење таксни није фокус овог Закона.
Можда најбољи пример колико ће овај Закон значити у пракси јесте остваривање права на дечји додатак. Раније је било потребно приложити чак 10 докумената при подношењу захтева за остваривање овог права, а сада су довољни лична карта родитеља и здравствена књижица детета.
Градска управа града Шапца спремно је дочекала нови Закон, јер јединствени шалтер функционише већ неколико година.
-Грађани не морају да овласте раднике Градске управе да за њих прибављају податке, него то могу да ураде сами. Међутим, имајући у виду обавезујуће одредбе Закона о управном поступку, странка мора да потпише изјаву да не жели да у њено име Градска управа прикупља податке. Ако жели да службеници ГУ за њих прикупљају податке, потписује изјаву о сагласности, која је део захтева, навео је начелник Градске управе Јован Недељковић.
Недељковић је истакао да ће грађани и на даље имати добру услугу од стране ГУ и додао да се сви захтеви решавају у законски предвиђеним роковима, чак и доста раније.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa