Инфо

9. јун 2016.9. јун 2016.
ПОСТРОЈЕЊЕ ЗА ПРЕЧИШЋАВАЊЕ ОТПАДНИХ ВОДА ПОКАЗУЈЕ РЕЗУЛТАТЕ

ПРЕЧИШЋЕНА ВОДА ЧИСТИЈА ОД САВСКЕ

Рад постројења за пречишћавање отпадних вода гарант је очувања квалитета савске воде на подручју Шапца. Функционисањем овог објекта могућност загађења реке отпадним водама сведена је на минимум
Шабац и приобаље од априла немају никаквих проблема са изливањем отпадних вода у Саву. У постројењу за пречишћавање отпадних вода обрађује се фекална и атмосферска канализација, као и део индустријских вода. Захваљујући најсавременијој технологији, вода која из овог постројења отиче у Саву је чак бољег квалитета од саме реке. То потврђују и мерења, са вредностима које су прописали европски партнери.
- Недавни случајеви загађења река, попут оног у Ужицу, у Шапцу су немогући. Шта је у том граду изазвало проблем, да ли индустријске или комуналне отпадне воде, у овом тренутку је непознато. Сама Ђетиња је мали реципијент, која не може да прими велику количину града који је по величини сличан Шапцу. Наш град има најмодерније постројење за пречишћавање отпадних вода у Србији, које ради од 1. априла. Тренутни капацицет за Прераду отпадних вода је пројектован за 84.000 становника, што је у овом тренутку више него довољно. Квалитет воде који постижемо на излазу у реку је у потпуности у складу са критеријумима Европске уније. Квалитет воде који испуштамо у Саву је бољи од квалитета саме реке. У овом тренутку, ми пракично оплемењујемо Саву водом коју у њу испуштамо, каже Александар Продановић, директор ЈКП „Водовод Шабац“
Према речима нашег саговорника, инвестиција од преко 18 милиона евра, највећим делом финансирана из предприступних ИПА фоднова Европске уније, у потпуности је оправдала очекивања.
- Град Шабац је на време размишљао о томе како се треба опходити према животној средини и како престати са загађивањем воде. Изградњом постројења за пречишћавање отпадних вода ми смо решили те проблеме и заштити површинске и подземне воде на територији Шапца, додаје наш саговорник.
Ужице је прокоцкало прилику да за 15 милиона евра добије сличан објекат. Због тога није ретка појава да Ђетиња, у самом центру града, добије јарко црвену, или белу боју, у зависности од врсте хемикалија које се нађу у реци.
Овакво савремено постројење у Србији, осим Шапца, поседује само Лесковац. Многи већи градови, укључујући и Београд, немају овакве објекте, због чега муче муку са отпадним водама и загађењем река.
Постројење је са пробним радом почело 1. априла, а крајем јуна, када буде стартовала линија муља, радиће пуним капацитетом. Дугорочни планови руководства огледају се и у коришћењу енергије из муља, односно обезбеђивању барем 40 одсто енергије која је неопходна за рад овог објекта.
М.Максимовић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa