Инфо

16. јун 2016.16. јун 2016.
ЛЕЧЕЊЕ НАРКОМАНИЈЕ

ДАЉЕ ОД КУЋЕ ДА НЕ ВИДЕ ДРУГИ

У медицинском центру за лечење болести зависности “Др Зобин“ у Котору Срби чести пацијенти
Страх од осуде околине један је од највећих разлога због којег се многи наркотички зависници одлуче да потраже спас што даље од куће. Због тога не чуди податак да је међу неколико стотина пацијената који су у протеклих пет година прошли кроз клинику “Др Зобин“ у Котору велики број Срба. Доктори тврде да је вишестепена интервенција уз примену стања транса усмерена на потискивање неконтролисаних мотивационих механизама за привлачење успешна и до 90 процената, док директорка которског огранка клинике Далиборка Боричић каже да је дискреција 100 одсто загарантована.
-Медицински центар “Др Зобин“ у Котору постоји пет година, три у Подгорици. Третман код нас је за ово време прошло неколико стотина људи. Због страха од осуде, или једноставно због потребе да побегну од устаљеног окружења овде је боравило много људи из Србије, Босне, Албаније, Грчке, па чак и Русије- каже Далиборка Боричић, и речником човека из менаџмента, не из докторске струке објашњава методу.
-Најпростије речено ради се о блокади можданих рецептора који стварају зависност. У овом случају активизација сачуваних ресурса личности у новом садржају свести постепено ће се преорјентисати на циљано понашање, које је у вези са одустајањем од употребе дроге. Пацијенти се примају на лечење тек након ублажавања основних манифестација апстиненцијалног синдрома, најраније три недеље од последње употребе наркотика. Док им се у фазама уздржавања од употребе наркотичких супстанци налаже самостално усмерење сопствених активности на извршавање конкретних инструкција лекара. Све ово време наши запослени, међу којима су руски врхунски стручњаци, мотивационо стимулишу пацијенте у кризним ситуацијама обезбеђујући им евентуалне хитне интервенције и пратећу подржавајућу терапију, објашњава Боричићева, и додаје.
-У најтежим случајевима зависности, изазваним дугогодишњом употребом наркотика и поремећајима личности, опоравак може трајати дуго. Ту је пресудна воља пацијента за излечењем.
Стручњаци Центра имају дугогодишње искуство у спровођењу посебних амбулантних програма у лечењу наркоманије са постојаним резултатом. Сви запослени у Центру имају потврђене највише стручне категорије.
Статистике кажу да се само један од четири пацијента лечених овом методом враћа некадашњем начину живота. Од 1994. године до данас др Зобин је ослободио од наркотиче зависности више од 5.000 пацијената из Европе и Русије.
Т.Т.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa