Инфо

16. јун 2016.16. јун 2016.
У СУСРЕТ ДАНИМА ЈАНКА ВЕСЕЛИНОВИЋА

ВЕЋИ АКЦЕНАТ НА КЊИЖЕВНОСТ

Прошле недеље у Глоговцу је одржан прелиминарни састанак представника месне заједнице и општине Богатић, поводом одржавања предстојеће културно-забавне манифестације посвећене личности и делу знаменитог књижевника Јанка Веселиновића.
- Постоји идеја да се одржи квиз такмичење свих основних школа општине Богатић на тему “лик и дело књижевника Јанка Веселиновића“. Носилац пројекта била би Основна школа “Јанко Веселиновић“-Црна Бара, а истог дана у Глоговцу би се одржало књижевно вече у организацији Удружења књижевника “Јанко Веселиновић“- Богатић, каже Драгослав Катић, представник месне заједнице Глоговац. Он напомиње да не би била запостављена ни дешавања, саставни део прве прошлогодишње манифестације посвећене великом књижевнику, као што су парастос и полагање цвећа и венаца на гроб Јанка Веселиновића, свечана академија са евентуалним приказивањем позоришног комада или сцене неке од приповедака знаменитог књижевника. Наравно, остала би и установљена књижевна награда за најбољи историјски роман и награде ученицима победницима квиза “Лик и дело Јанка Веселиновића“.
Са потребом придавања већег значаја књижевности, ликовном и прозном стваралаштву младих, сагласила се и Тања Јуришић, директор Културно-образовног центра Богатић, која још каже да манифестацију треба усталити на један датум и да она буде традиционална.
У месној заједници Глоговац наглашавају да што пре треба формирати Организациони одбор овогодишње манифестације, а Драгослав Катић, предлаже да се трећа по реду манифестација под називом “Јанкови дани“, која се поклапа са 155 година од рођења Јанка Веселиновића, обједини са обележавањем Дана школе у Црној Бари и одржи у периоду од 13. маја до 28. јуна 2017. године. Стим да један дан у оквиру ове манифестације буде посвећен 200. годишњици постојања глоговачке цркве Св. Петра и Павла у којој је отац Јанка Веселиновића пок. прота Милош Веселиновић провео скоро цео радни век.
Љ.Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa