Инфо

16. јун 2016.16. јун 2016.
СТРУЧНО ПРЕДАВАЊЕ ЗА ПОЉОПРИВРЕДНЕ ПРОИЗВОЂАЧЕ

КАКО ДА ПРОИЗВОД ВИШЕ ВРЕДИ

Прошлог четвртка у Центру за стручно усавршавање на Летњиковцу одржано је једно од предавања у оквиру пројекта „Рурални развој након поплава“. Пројекат финансирају Аустријска развојна агенција и град Шабац заједно са имплементационим партнерима, Иницијативом за развој и сарадњу из Београда и АСБ, аустријском невладином организацијом.
Основни циљ пројекта је економско оснаживање пољопривредних произвођача. Под овим је подразумевана и набавка четири мобилне сушаре за воће, поврће и зачинско биље, које ће пољопривредници моћи бесплатно да користе и тако увећају вредност својих производа.
-Овим пројектом пољопривредним произвођачима приближићемо прерађивачку опрему и добиће адекватна знања из области прераде производа, али и о неким иновативним облицима производње који би могли да им донесу већи профит. Заснован је на моделу који подразумева удруживање ресурса који ће бити набављени, а то су сушаре, са ресурсима пољопривредних произвођача. Тако ћемо добити производ који ће имати додату вредност, а то су суво воће, поврће и зачинско биље. Произвођачи неће морати своју сировину да продају када је она најјефтинија, него ће моћи да је конзервирају и одложе њен пласман, навео је Игор Којичић, пројект менаџер.
Којичић је објаснио да ће произвођачи поред опреме добити и стручну подршку различитих стручњака, а пројекат предвиђа и да им се обезбеди пласман финалних производа на тржиште.
Предавање су одржали стручњаци са Техничког факултета у Новом Саду.
-Ова обука је била усмерена на развој знања, способности и вештина предузетника који су кренули са својим послом и оних који желе да се баве тиме. Говорили смо о развоју особина личности, о спремности за нове садржаје који су могући и пожељни у нашем друштву, како би се што брже и боље развијали, рекла је проф. Лепосава Грубић Нешић.
Слободан Вуковић из Дреновца био је један од учесника предавања. Истиче да су оваква стручна саветовања корисна и значајна за унапређење производње којом се бави.
Град Шабац преко Дирекције за пољопривреду на различите начине покушава да помогне пољопривредним произвођачима са територије Шапца. Заменик градоначелника Душан Костадиновић сматра да је унапређење пољопривредне производње велика развојна шанса овог краја.
-Овај пројекат је јако добар и верујем да ће његова реализација омогућити да један број пољопривредних произвођача више производи, а самим тим и више заради. Град ће наставити да подржава и помаже овакве активности. Отворићемо пут за нове, обимније пројекте јер је развој пољопривреде приоритет овог краја, рекао је Костадиновић.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa