Инфо

16. јун 2016.16. јун 2016.
ОБЕЛЕЖЕНА СЛАВА ГРАДА ШАПЦА

ДА ГОСПОД БУДЕ НАШ САЖИТЕЉ

У понедељак, другог дана Духовдана, град Шабац је обележио своју славу. После свете литургије у храму Светих апостола Петра и Павла, свечана литија је прошла главном улицом до зграде Градске управе, где је извршен обред резања славског колача. Међу свечарима били су свештеници, представници Градске управе, Војске Србије и верници.
Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић је честитао Шапчанима градску славу са жељом да имају мир, благостање и срећу у својим домовима.
- Благодаримо Господу што је у протеклој години чувао наш град и слогу у њему и молимо се да и убудуће буде наш сапутник, сажитељ града Шапца, рекао је владика Лаврентије.
Свечаност је завршена у вечерњим часовима, у Народном музеју, где је отворена изложба “Црквени плакати из колекције Добривоја Лазића“. У питању су плакати који су везани за активности цркве последњих неколико деценија, од парастоса мученицима који су пострадали у Саборном храму у Првом светском рату, парастоса стрељаној шабачкој омладини у Поповом пољу 1944. године од стране партизана, подсећање на прву послератну литију улицама Шапца 2000. године, обележавање шест векова манастира Каона, долазак моштију кнеза Лазара у Шабац, као и предавање проф. др Владете Јеротића у Дому омладине “Вера Благојевић“ на тему “Млади и религија“ и други.
- Поред плаката, господин Лазић поседује и завидну колекцију књига које су издаване почетком 20. века. Направљен је избор тих издања, књиге које су настајале у првој и другој деценији 20. века, а везане су за Балканске и Први светски рат. Куриозитет ове поставке су два црквена календара која су штампана1944. године и 1945. године у џепном издању, који, као резултат једног времена, немају никаквих верских обележја, изјавила је историчарка уметности и виши кустос Народног музеја Татјана Марковић, која је реализовала поставку у сарадњи са историчарком и музејским саветником Светланком Милутиновић.
Изложба је уприличена захваљујући нашем суграђанину, Добривоју Лазићу, који је пасионирани колекционар.
- Све што је нека старина, мене вуче да је склоним и сачувам. Сакупљам старе књиге, војну опрему, плакате, имам новац из царске Русије, из времена Романових, каже Лазић, који је нашим суграђанима познат по Тополину, ауту који изазива атракцију где год се појави.
Присутнима се обратио и старешина Саборног храма Светих апостола Петра и Павла, свештеник Илија Митрић.
- Данас, кад прослављамо градску славу и силазак Духа Светог на апостоле као почетак видљиве мисије цркве да цео свет постане црква, желели смо да укажемо на црквене активности, које су биле одговор на питања људи у протеклих неколико деценија.
М.Ф.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa