Инфо

23. јун 2016.23. јун 2016.
КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА ШТАМПУ ЗЕЛЕНИХ ОПШТИНЕ БОГАТИЋ О ШТЕТИ КОЈУ СТВАРАЈУ ДАБРОВИ У МАЧВИ

УСЕВИ И ШУМЕ НА УДАРУ ЗАШТИЋЕНИХ ГЛОДАРА

Стигли су на своје станиште, захваљујући поклону Баварске владе, бари Засавица 2007. године. Колонија од 35 даброва, размножила се и доспела у Битвени канал, који пролази кроз више мачванских атара. Сада сељацима у Црној Бри, Узвећу, Бановом Пољу и другим селима чија су имања близу канала праве велике штете, рекао је поред осталог Лазар Фирауновић, заменик председника ОО Зелених у Богатићу, отварајући конференцију за штампу коју је овај покрет организовао протеклог понедељка у својој новој просторији у Богатићу.
Ставове оштећених пољопривредника из Узвећа, Драгорада Илинчића, Миливоја Танасића, Војислава Војиновића, Славка Илинчића и доста других из Шеваричког атара, чија имена не зна, пренео је њихов колега Зоран Ашковић, млади пољопривредник из Узвећа.
- Сви ми плаћамо у оквиру порезе и ставку за одводњавање, која није мала, а њиве су нам поплављене, конкретно моја око два хектара, дуж канала, јер даброви поред осталог ( једу кукуруз, режу шуме) праве бране на неким деловима канала и тако отежавају проток воде, даље у Саву. Држава штету не надокнађује, а нисмо задовољни ни чишћењем канала. С друге стране знамо да су даброви заштићена врста и не смеју се уништавати, каже Ашковић.
На ове проблеме указао је и Драган Илић, представник “Зелених“ за северну Мачву.
- Велики проблем је чишћење канала. Највећи природни непријатељ дабра је вук, а лови га и лисица. Размножава се споро и има велику стопу смртности. Живе у просеку око осам година, најчешће породично, истиче Илић.
“Зелени“ општине Богатић, овог пута проследили су на адресе председника општине и председника Скупштине општине Богатић иницијативу за сазивање и организацију Форума заинтересованих страна у вези проблема даброви.
Љ.Ђ.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa