Инфо

23. јун 2016.23. јун 2016.
Др вет. мед. специјалиста Владимир Шпегар, директор Дирекције за пољопривреду

КОМАРЦИ ПРОТИВ СРПСКОГ СТОЧАРСТВА

Нодуларни дерматитис, Болест квргаве коже, “сточна вариола вера“, стигла је у Србију. У Мачвански управни округ није или није још? Да ли смо спремни за потенцијалну опасност и шта каже ветерина?
Болест се у току године проширила на земље које су у близини наших граница, Грчка и Македонија. Ветеринарска струка је раговала на време па је 19. фебруара донет закључак, на иновацијама за ветеринаре Републике Србије на Ветеринарском факултету у Београду, да се хитно обезбеде вакцине и да се крене са вакцинацијом у рубном подручју. Тај закључак је послат Управи за ветерину и Министарству пољопривреде међутим до пре седам дана ништа се није десило. Прве вакцине су набављене пре седам дана, што значи да је изгубљено пуно драгоценог времена. Након тога дошло је до сумње а затим и до утврђивања постојања те заразне болести. Обзиром да је најјефтиниј начин борбе против заразних болести превентива, а то је држава пропустила да уради, сада смо се суочили са проблемима који су финансијски много већи. То значи да се угинуле животиње морају платити.
Када се појави заразна болест забрањује се транспорт, односно промет кроз државу. На тај начин је елиминисана могућност да пољопривредници , који годинама раде и стварају јунад и краве да би могли да преживе од тога, не могу да их извезу. Уведена нам је забрана извоза на традиционална тржишта Црну Гору и Републику Српску.
Да ли је ова болест опасна за људе?
Напомињем да људи нису угрожени. Сигурно је да човек није угрожен. Што је веома важно, локална самоуправа у Шапцу је одмах реаговала чим смо добили дојаву да је забрањен промет говеда, ми смо урадили прскање против комараца јер се болест преноси комарцима односно инсектима
Угрожени су пољопривреда , пољопривредници и привреда земље јер је то један од артикала који се перманентно извозио.
Сада се суочавамо са много драстичнијим проблемом, ем морамо да вакцинишемо а штету смо претрпели и ко зна шта још може да се деси обзиром да је то заразна болест која је пријемчива животињама.
Докле ће трајати проблеми са забраном извоза?
Забрана ће трајати док се не заврши вакцинација, то је сигурно. Постоје три круга заражено, угрожено и треће подручје којем ми припадамо које можемо назвати групом „Ц“, које ће бити вакцинисано тек када се заврше ове две . У зараженом подручју обезбеђено је 50.000 доза вакцине, након тога требало би да стигне 400.000 доза у угрожено подручје а онда 400.000 за нашу групу.
Значи да ми нисмо угрожени?
Ми нисмо у угроженом подручју што не значи да нисмо угрожени. Кажем то, што када немате регуларан транспорт животиња, посебно говеда у овом случају, појављује се нелегалан-што је стандард јер људи који се баве прометом стоке морају од нечега да живе. То аутоматски угожава све оне људе који се поштено баве својим послом јер нормално је да ће онај у угроженом подручју покушати што боље да прође, да прода овако или да му плати држава. Неки немају поверења и покушавају да продају пошто-зашто само да „иде“. Потенцијално је могуће да се појави на нашем терену а то је веома опасно. На територији Србије има укупно, свих категорија говеда, 956.000 грла а Мачвански управни округ, где је Шабац доминантан, има 85.888 грла. То је готово десет одсто и не само то, код нас су мало већи произвођачи а самим тим и већи ризик. Тако да је велика штета И неко би морао да одговара јер нас је довео у овакву ситуацију - директно Управа за ветерину и Министарство пољопривреде.
Како ће се тренутна ситуација одразити у будућности?
-Ово ће се одразити на све произвођаче у говедарству. Што се тиче јунади сасвим сигурно да ће доћи до смањења цене јер ми имамо тренутно већу количину говеда него што је потребно за нас тако да ће сигурно доћи до пада цене. Последично, уколико ово буде потрајало, узгајивачи јунади неће узимати телад па онај ко се бави производњом млека и телади неће моћи да прода. Круг ће се затворити на веома неповољан начин за пољопривредне произвођаче.
Значи после свињске куге проблеме у извозу прави и квргава кожа?
-У задњих неколико година нема пријављених случајева свињске куге на територији Србије. Не можемо рећи да је искорењена али добром вакцинацијом и вакцинацијом која се ове године интензивније спроводи још ће више допринети смањењу могућности појаве свињске куге, да би у једном моменту дошло прекида вакцинације и самим тим до добијања могућности извоза у земље ЕУ.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa