Инфо

23. јун 2016.23. јун 2016.
ОКРУГ У ПРИПАВНОСТИ ЗБОГ БОЛЕСТИ КРАВА

РАД УСМЕРЕН НА ПРЕВЕНЦИЈУ

Регионални центар у Шапцу, који је формиран за подручје Мачванског управног округа и Колубарског управног округа, решењем Управе за ветрину, задужен је за сва питања која се тичу болести нодуларног дерматитиса. Заразна болест која се појавила код крава, а манифестује се квргама на кожи, до сада се појавила у три округа у Србији: Пиротском, Пчињском и Зајечарском.
Начелник Мачванског управног округа Драгослав Милановић, на конференцији за штампу одржаној у петак, истакао је да на територији округа још није забележен ни један случај ове болести. Седница Савета округа, која је одржана у петак, ишла је у правцу предузимања мера да до заразе на нашој територији и не дође. На седници су били присутни и чланови Окружног штаба за ванредне ситуације. Милановић је рекао да су размењени сви контакт телефони са локалним самоуправама и да им је наложено да конституишу своје кризне штабове који ће пратити стање на својој територији и по потреби интервенисати.
-Географски положај нашег округа је интересантан за промет говеда због близине са Босном и Херцеговином. Одређени ризик постоји када се ради о нелегалном промету стоке. Пољопривредна саветодавна и стручна служба је почела са дељењем флајера на којима су објашњене карактеристике и симптоми болести и поступање у датој ситуацији, навео је Милановић.
Начелник је истакао да је набављено 50.000 вакцина које за територију на којој се болест још није појавила. Ветеринарске станице ће обавити вакцинацију, а каренца за вакцину не постоји, па се млеко може користити одмах.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa