Инфо

23. јун 2016.23. јун 2016.
ИНВАЗИВНЕ ШТЕТНЕ ВРСТЕ ИНСЕКАТА

АЗИЈСКА ВИНСКА МУШИЦА

Пореклом из Јапана азијска винска мушица (Дросопхила сузукии) први пут је регистрована у Сједињеним Америчким Државама 2008. године. У Србији примећена је 2014. године, да би у току прошле, 2015., уочена на више локација. Права је напаст за јагоде, малине, купине, боровнице, брескве, шљиве, винову лозу и сво дрвеће.
- У идеалним условима штеточина може имати до петнаест генерација, а њен животни циклус може трајати десет дана. Женке активно траже плодове домаћина који сазревају. Назубљеном леглицом зарежу покожицу плода и одлажу у њих јаја. У плодовима у којима су одложена јаја развијају се ларве. Штеточина презимљава као имаго на заштићеним местима, али у повољним условима може бити активна целу годину. Муве су активне изнад 10 степениº Целзијуса. Преферира температуре од 20 до 30º степени Целзијуса. Позната је као штеточина воћних плодова који имају танку покожицу. Винска мушица плода је покретна штеточина која се може локално ширити летом, али на веће удаљености шири се путем трговине заражених плодова. Засад није познато шири ли се путем садног материјала без плодова - каже дипл. инж. заштите биља Слободан Гошић из Пољопривредне саветодавне и стручне службе Шабац.
Од пресудног значаја за заштиту воћних врста на нашем терену је праћење појаве и начин заштите. Могу се користити клопке направљење од пластичних флаша са јабуковим сирћетом као атрактантом. На флашама се праве отвори од четири милиметара за улазак мушица.
Прилично велике штете може нанети на воћу непосредно пре бербе, али и након тога. После одлагања јаја непосредно испод покожице, беле ларве се убушују у плод и разарају његову унутрашњост. Плодови постају мекани и губе на тржишној вредности. Врло брзо оштећени плодови пропадају на месту где се ларве хране. На оштећене плодове накнадно се населе и различити секундарни паразити (гљиве и бактерије), који узрокују трулеж - упозорава Гошић.
О. Г.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa