Инфо

23. јун 2016.23. јун 2016.
АНТРАКНОЗА ЛУБЕНИЦЕ И ДИЊЕ

ГАЈЕЊЕ ОТПОРНИХ СОРТИ

У годинама које су са доста падавина услед појаве проузроковача антракнозе лубеница већи део лисне масе, вреже и плодова може да потпуно пропадне. Због оваквих повољних временских услова за развој антракнозе морамо бити врло обазриви и правовремено извршити заштиту усева. Осим на лубеници и дињи, јавља се и на краставцима, тиквама и самониклим биљкама.
- Симптоми болести се запажају на свим надземним деловима биљака: лишћу, стаблу (врежи) и плодовима. Први симптоми се јављају на котиледоним листићима у виду некротичних, мрких пега. Оболели котиледони се суше и опадају. У пољу се први знаци болести уочавају на најстаријем лишћу при основи вреже. Оно у почетку жути, а касније се на њему јављају појединачне округле до угласте мрке пеге са хлоротичним ореолом, величине од 0,2 до 2 цм. У оквиру ових пега лисно ткиво пуца, цепа се и испада. У случајевима јачих зараза, пеге прекривају читав лист, због чега се суши и изгледа као спржен. Карактеристични симптоми настају касније на стаблу и плоду. На стаблу се образују издужене пеге овалног облика, удубљене нарочито при основи стабла. Пеге су дуге 1 до 5 цм. Захваћене вреже и лишће на њима се суше. Нарочито су упадљиве пеге на плоду. Јављају се у виду дубоких, изолованих или међусобно спојених озледа 2 до 3 цм у пречнику. Насељавањем и секундарних паразита оболели плодови труле и пропадају. Развоју патогена погодује топло и кишовито време. Конидије клијају при температури 4 до 36° Ц (оптимална 24 до 26° Ц) и влажност ваздуха 60 до 100% - каже дипл. инж. заштите биља Слободан Гошић из Пољопривредне саветодавне и стручне службе Шабац.
У мере заштите спада гајење отпорних сорти, дезинфекција семена (третирање 1кг семена са 4 грама „Тирама“), плодоред у трајању од најмање три године.
- Током вегетације треба користити следеће фунгициде „Сцоре“0,5 лит/ха, „Антрацол“ 2 до 2,5 кг/ха, „Дитхане“ 2 до 2,5 кг/ха, „Браво“ 2 лит/ха, „Љуадрис“ ,75 лит/ха, „Фолио голд“ 2,5 до 3 лит/ха. Усев мора да буде испрскан пре сваког новог кишног периода - истиче Гошић.
О. Г.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa