Инфо

23. јун 2016.23. јун 2016.
У НАРОДНОМ МУЗЕЈУ ОТВОРЕНА ГОДИШЊА ИЗЛОЖБА ШКОЛЕ ПРИМЕЊЕНИХ УМЕТНОСТИ

раскоШ талената

Галеријска поставка радова ученика Школе примењених уметности у простору Народног музеја, како је истакла и проф. Иванка Трифуновић, историчар уметности, у каталогу изложбе, по много чему подсетила је прошлог четвртка „на инвентивне експерименте са часова практичне наставе, цртања и сликања, теорије форме, калиграфије и вајања, који обавезне вежбе претварају у занимљива ауторска решења: чудесну енгоба ““ шуму, стилизоване керамо-животиње и птице, утилитарне гравиране посуде, музичке и кутије за накит, вежене хаљине, резбарене столове и полице. Толеранција супротности остварена је зналачком поставком колористичких метаморфоза природе у техници акварела, темпере или уља на платну. Уметнички стилови прошлости су честа инспирација за цртеж, графику, фотографију или плакат. Радознала рука покорила је чврст камени блок, исклесала шах и портрет, извиђачки чвор претворила у декоративни јастук.“
Све на једном месту у хармонији захваљујући селектору традиционалне Годишње изложбе проф. Драгану Марковићу Маркусу који је успео да лични сензибилитет ученика у реализацији дела понуди посматрачу кроз синтезу стварања и маште, сигурне линије, богатог валера, снажних облика, оригиналног дизајна.
- Изложба представља пресек годишњег рада у нашој школи. Ово је јединствена прилика да се види све оно што је рађено у току године из свих уметничких области на једном месту. У ствари, тек тада се може сагледати шта смо ми то радили са ђацима, колики смо резултат остварили сви заједно. То је један тимски рад. Мени као селектору то је био најтежи али и најслађи посао. Волим изазове јер сам и сам уметник тако да сам се трудио да све њихове реализације из разних уметничких пракса спојим у једну целину. Трудио сам се да не буде превише експоната јер сваки експонат мора имати неки свој део ваздуха, простора да би могао да дише, да каже неку своју реч о самом себи и у сусрету са публиком онда дође до неке објективизације, неке своје потенцијалне уметничке вредности или невредности зависи како то ко доживљава - истакао је проф. Марковић.
За Ђорђа Мијаиловића, ученика ИВ4, школовање у Школи примењених уметности остаће у дивном сећању.
- Част ми је што сам један од тридесет награђених и што сам се четири године школовао у Школи примењених уметности. Круна нашег рада је и ова Годишња изложба која је, први пут током мог четворогодишњег школовања, у Народном музеју. Стварно је фантастично и дивно када се матурски рад нађе у оваквој једној установи - рекао је Ђорђе.
Презадовољна изложбом била је и матуранткиња Марија Спасојевић која намерава да упише Ликовну академију у Новом Саду.
- Част ми је да што се мој рад нашао међу најбољим радовима. За прјемни на Академију спремам се више од годину дана. Следеће седмице је пријемни па ћемо видети шта ће бити.
После дужег периода Народни музеј поново је отворио врата ученицима Школе примењених уметности чији се радови могу погледати до 29. јуна.
- Драго ми је што смо поново под кровом Народног музеја, институције која је од оснивања школе, кроз Годишње изложбе, пружала подршку стваралаштву ученика, што представља добар пример праксе повезивања школа и институција културе. Иза нас је успешна година, бројне изложбе, како у Шапцу тако и у Београду, на којима смо представљали не само рад ученика и школе, него у најбољем светлу и град Шабац. Поносни смо на наше ученике, на наставнике под чијим менторством су постигнути овако запажени резултати. То су високо постављени стандарди који су за све нас и одговорност и обавеза да тако наставимо и даље - изјавила је директорка Невенка Ђокић.
Сара Глигорић - ђак генерације
Међународна смотра Светосавље и наше доба - похвала, 2013. године Републичко такмичење - Смотра ликовног стваралаштва ученика средњих школа прво место, 2014. године такмичење „Смотра ћириличке писмености“ у организацији Народне бибилиотеке „Стојан Трумић“ у Тителу прво место - традиционално писмо и 2016. друго место ““ ликовна креација, Републичка смотра „Дани Николе Тесле“ 2016. прво место више су него довољан разлог, поред просечне оцене 5,0 што је Сара Глигорић, ученица образовног профила аранжер, проглашена за ђака генерације.
- Могу да кажем да јесам очекивала с обзиром да сам од прве године била са свим петицама и освајала награде. Негде су ми то наговештавали професори. Наравно, нисам могла да будем сигурна да ћу то сто посто бити ја. Највише награда сам освајала из калиграфије коју сам заволела у седмом разреду на Калиграфској радионици у Библиотеци шабачкој коју је водила проф. Наташа Јовановић са ученицима из Школе примењених уметности. Најпоноснија сам на матурски рад с обзиром да он садржи све оно што сам научила кроз четири године школовања од свих професора. Такође ми се свиђа то што су нам професори дозвољавали да сваком раду дамо лични печат, да искажемо сами оно што смо замислили, наравно, уз њихову помоћ. Све оно што сам овде научила помоћи ће ми у даљем школовању и касније у послу којим намеравам да се бавим - уверена је Сара која намерава да упише Учитељски факултет у Београду поручујући да ће се успут бавити и уметношћу која јој је, поред фолклора, прва љубав.
ПОЧЕТАК КАРИЈЕРА
Отварајући изложбу академски сликар Игор Марсенић, члан тима градоначелника Небојше Зеленовића задужен за културу, истакао је да не постоји лепше осећање него бити на изложби на којој се налази сопствени рад.
- Будућим колегама поручио бих да можда ово јесте завршна изложба али је тек почетак ваших каријера. Уметничке каријере велика су авантура. Ја вам у авантури која је пред вама желим јако пуно успеха и да ову ноћ и сваки дан којим се будете бавили својим послом уживате јер то је ваш дар и треба да се бавите њим свакога дана.
НАГРАЂЕНИ УЧЕНИЦИ
Школа примењених уметности је годинама најнаграђиванија уметничка школа у Србији на републичким такмичењима - смотрама у области ликовног стваралаштва. Ове школске године освојено је чак седам првих, три друга и три трећа места. Награде за постигнуте успехе на републичким и међународним такмичењима ученицима од првог до четвртог разреда уручене су: Јелени Веселиновић, Марији Спасојевић, Јовани Бојић, Јовани Јаковљевић, Иви Мијић Пантић, Ин Ху, Богдану Гајићу, Данилу Ћирићу, Ђорђу Мијаиловићу, Стефану Стевановићу, Ивани Круљ, Огњену Нинковићу, Ивану Раднићу, Ружици Ристивојевић, Ивани Мишић, Теодори Обрадиновић, Сари Глигорић. Ученик генерације на крају школске 2015/16. године је Сара Глигорић, носилац и дипломе „Вук Караџић“ као и Лука Сарић, Андреа Булајић и Марија Милетић. Награду за ликовно стваралаштво добио је Никола Митић, а награду за занатско умеће Марија Товитовић.
О. Гавриловић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa