Инфо

23. јун 2016.23. јун 2016.
ТКАЧКА РАДИОНИЦА ИНВАЛИДА РАДА

ОРИГИНАЛНИ ПРЕДМЕТИ ЧУВАЈУ ТРАДИЦИЈУ

Још постоје они који старе занате покушавају да сачувају од заборава. Готово десет година жене упослене у Креативној ткачкој радионици “Стари занат“ израђују традиционалне предмете, али их и прилагођавају новом времену.
На идеју за оснивање радионице дошла је Мирослава Савковић, председница Градског удружења инвалида рада. Сваке године код Националне службе за запошљавање конкуришу за добијање програма јавних радова. Тренутно је у радионици пет жена. Поред ткања на разбоју штрикају, везу и хеклају.
Миленка Ђурић из Маова од самог оснивања радионице ради у њој. Пре тога радила је у “Борби“, а касније се окушала и као приватник. Због проблема са кичмом не може да ради тешке послове, па се посао на разбоју показао као веома захвалан за њу.
-Нисам раније знала да ткам, али сам временом савладала вештине. Пронашла сам се у овоме и волим овај посао. Веома је креативан. Желела бих да младе заинтересујемо за старе занате и вратимо међу њих део наше традиције, наводи Миленка којој не представља проблем да сваког дана од Маова путује до Липолиста где јој живи мајка, па у Шабац до радионице.
Миленкина колегиница Славица Николић најрадије штрика и везе. Некада је радила у “Политици“.
-Радила сам други посао, али сам заволела и овај. Када сам била мала моја бака по мајци је имала разбој и више га никада нисам видела док нисам дошла овде пре неколико година, каже Славица.
Све раде природним материјалима. Поред одевних предмета израђују торбице, зобнице, завесе од комбинације кудеље и памука. Ткале су материјале од којих су шиле и везле хаљине за модне изложбе. Израђивале су народне ношње, од којих је највећи део отишао у дијаспору. Комплетно су опремиле етно кућу у Накучанима.
Један део радова продају, али доста тога и поклоне. Тако су например, зимус деци са посебним потребама штрикале капе и шалове. Ко сам има идеје шта жели, могу да раде и по поруџбини.
Последње две године од Савета МЗ “Жика Поповић“ добиле су просторије на коришћење у Дому. Док у једној соби раде, друга је препуна њихових ручних радова. Поред уникатних предмета за кућу, овде се могу изабрати и веома оригинални поклони.
Овај посао заволеле су када су почеле да га раде, а запослиле су се јер им фали још до пензије и да би имале социјално осигурање. Славица мисли да је јако лоша идеја што се женама повећава старосна граница за одлазак у пензију.
-Не може жена од 58 година да се осећа сваки дан добро, а приватник тражи да се ради. Можда је у Европи тако, али жене тамо имају други стил живота. По повратку са посла купе готов ручак, одморе се и оду да се рекреирају у природи. Наше жене када дођу кући, не знају који посао пре да обаве, истиче Славица.
-Људи чине државу и треба повести рачуна о њима, додаје Миленка.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa