Инфо

23. јун 2016.23. јун 2016.
ДЕЛЕГАЦИЈА КИНЕСКИХ ИНВЕСТИТОРА ПОСЕТИЛА ШАБАЦ

ВЕЛИКА ЗАИНТЕРЕСОВАНОСТ ЗА ШАБАЧКЕ ПРОЈЕКТЕ

Чланови делегације Кинеске уније индустријалаца и инвеститира, разговарали су прошлог уторка са градским челницима о улагању у Шабац. Њима су представљени пројекти из области привреде и пољопривреде, упознати су са потенцијалима индустријске зоне и плановима о изградњи ауто-пута, Сава парка и луке. Кинески инвеститори су заинтересовани за реализацију свих пројеката, за шта имају подршку државног врха који је недавно боравио у Србији и договорио значајне инвестиције.
Кинески државни врх недавно је дао зелено светло својим привредницима да инвестирају у Србију. Други град у држави који је посетила делегација Кинеске уније индустријалаца и инвеститира, након Сомбора, био је Шабац. Члановима делегације презентовани су привредни потенцијали града и велики инфраструктурни пројекти.
- Шабац је леп град упечатљиве традиције и ми се надамо да ће кинески привредници донети још бољу будућност. Према нашим првим проценама и анализама, све понуђене пројекте ћемо прихватити. Ми смо од председника наше државе добили задатак да почнемо послове и зато смо овде, истакао је Каи Кингфенг, генерални секретар Кинеске уније индустријалаца и инвеститора.
Гости из Кине задовољни су састанком са предсатвницима Градске управе.
- Пројекти су озбиљни и документовани. Ми то знамо јер већ шест месеци испитујемо Шабац и располажемо великим бројем података. Привредна комора индустријалаца и инвеститора Кине, која се управо региструје у Београду, и компанија Лонг Yинг заинтересовани су за реализацију свих пројеката који су нам представљени у Шапцу. Желимо и очекујемо убрзан равој Шапца под вођством градоначелника Зеленовића, навео је Мијао Јулонг, директор компаније “Лонг Јинг“.
Предност Шапца у односу на друге локалне самоуправе је у томе што има припремљене велике пројекте, у које кинески партнери желе да инвестирају.
- Ми смо врло конкретни и практични. Представили смо оно што Шабац заиста може да учини бољим местом за живот. Главне теме су биле ауто-пут и мост преко Саве, транспортна и путничка лука и Сава парк којим се 300 хектара уз реку Саву претвара у потпуно нови концепт туризма. Кинески партнери су врло заинтересовани и даљи разговори су извесни, рекао је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.
Како је истакнуто, новац за реализацију капиталних пројеката је обезбеђен, а од спремности и брзине локалних самоуправа зависиће реализација. Инвеститори са Далеког истока ускоро ће у Београду основати Кинеску привредну комору у Србији, а како ствари стоје, једна од првих делегација са којом ће разговарати о инвестицијама биће шабачка.
Након састанка у Градској кући, чланови кинеске делегације посетили су Индустријску зону, где су посебно интересовање показали за режим рада Слободне зоне, највеће Слободне зоне у држави. Потом су се , возећи се чамцем по Сави, упознали са плановима изградње луке у Шапцу. Посета је окончана сусретом са члановима Привредне коморе града, током ког су домаћи привредници разменили искуства са гостима из Кине.
М.С.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa