Инфо

23. јун 2016.23. јун 2016.
ОБЕЛЕЖЕН 112. РОЂЕНДАН СРЕДЊЕ ПОЉОПРИВРЕДНЕ ШКОЛЕ

ПРЕПОЗНАТЉИВИ У ГРАДУ ЈЕДИНСТВЕНИ У СРБИЈИ

Зоо врт и Хала за јахање градска атракција. Ученицима и професорима отворена врата за професионално усавршавање широм Европе и Русије
Протеклог четвртка Средња пољопривредна школа са Домом ученика у Шапцу обележила је свој 112. рођендан. Овом приликом, на школској економији званично је отворена Хала за јхање, једини објекат оваквог типа у образовним установама Србије, а гости су имали прилике да уживају у проширеном издању мини Зоо врта који је већ пре годину дана освојио симпатије многих суграђана.
Традиција за будућност
Кажу да је пољопривреда будућност Србије. Сви се, такође, слажу да неко боље сутра не може да сване без поштовања тековина прошлости. С тим у вези, установа за образовање младих нараштаја у области пољопривреде у Шапцу има добре темеље постављене на 112. година дугој традицији, али и непресушан извор нових идеја и енергично руководство неопходно за њихову реализацију.
- На годишњицу нашег постојања имамо много тога за понос: просторна целина школе је постала визуелно и садржајно препознатљиво место у граду а нашим ђацима и професорима смо широм отворили врата ка Европи и Русији- истакао је у свом поздравном говору директор Средње пољопривредне школе са Домом ученика Шабац, Предраг Савић и додао.
-Поштујући високо постављене стандард у обављању васпитно образовне мисије последњих година доста смо радили на интегрисању наше школе у шире друштвене токове. Руководили смо се идејом да ресурсе којима располажемо искористимо за опште добро при томе максимално уважавајући потребе наших ученика и ширећи њихове могућности у будућем обављању посла за који се школују.
Ширење хоризоната ван државних оквира
Примарна идеја руководства шабачке пољопривредне школе: константно унапређење наставног процеса испољена у праћењу савремених токова знања и ширењу образовних могућности ученика, реализована је, између осталог, и путем међународне сарадње. Средња пољопривредна школа из Шапца за сада има потписане протоколе о сарадњи са сличним школама из Хрватске, Словеније, Босне и Херцеговине, Француске, Русије и Белорусије. Недавно учлањење у „Европеу“, европску организацију основану са циљем унапређења стручног образовања у „зеленом сектору“, ствара услове за скоро повећање броја иностраних сарадника.
-Размена искустава са иностраним партнерима је од непропцењивог значаја како за ученике тако и за наставни кадар. Са сваког од тих путовања или дружења са децом и колегама из других земаља долазимо искуствено богатији за нова знања, за неке нове идеје. У прилог томе говори и чињеница да је Хала за јахање по узору на објекат виђен приликом боравка у Француској- објашњава Савић.
Међутим, иако је идеја за недавно отворену Халу за јахање рођена у Француској, она је реализаована као природни наставак популарне Школе јахања.
-Школа јахања је у оквиру наше економије почела да ради 2013. године. Намењена је свим нашим суграђанима од 5 до 55 година. Са њима ради одличан тренер, који је обуку завршио у Француској. Једини проблем било је лоше време, поготово што је међу нашим полазницима велики број деце. Сада са Халом за јахање имају идеалне услове да тренирају током целе године, а Шабац као град са богатом историјом коњичког спорта место за понос- каже директор шабачке Средње пољопривредне.
Залагањем свих запослених до резултата
Мини Зоо врт на школској економији отворен је прошле године за Дан школе. За кратко време постао је права градска атракција. Посебно омиљен је међу најмлађим суграђанима. Свој први рођендан обележио је просторним проширењем. Наиме, у оквиру овог комплекса дограђено је језерце за лабудове и фонтана. Оно на шта су у средњој пољопривредној посебно поносни је чињеница да су сви радови око зоо врта и хале за јахање изведени од личних средстава залагањем ученика и запослених.
-Све што се налази у оквиру Зоо врта је урађено рукама наших ученика и запослених. Средства смо такође сами обезбедили, и доказали да тимским радом, искреним залагањем и трудом може све да се постигне- закључује Предраг Савић.
Некад и сад
Пољопривредна школа у Шапцу основана је 24. јуна 1904. године под називом Ратарска школа. Идеја оснивача била је да мушкој деци са села пруже савремена знања из области пољопривреде не би ли их на својим имањима касније применили. Прва генерација је бројала 27 ученика, а уз школу је био отворен и нтернат где су деца имала бесплатан смештај. У својој историји ова установа је мењала називе, добијала нове садржаје, 2006. године је отворен Дом. Школу тренутно похађа преко 500 ученика. За обављање стручне праксе на располагању им је око 80 хектара обрадиве површине, савремене лабораторије, пекара, млекара, фарма говеда и свиња, стакленик, лабораторије, зоолошки врт и од недавно Хала за јахање.
Т.Трифковић

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa