Инфо

23. јун 2016.23. јун 2016.
РЕКОСТРУКЦИЈА ЦРКВЕ У ВАРНИ

СЛОГА ОБНАВЉА СВЕТИЊУ

Средствима верника, уз велику подршку мештана и свештеника, реконструише се Црква Светог Марка у Варни
Након скоро две пуне деценије, односно 1997. године, реконструише се фасада Цркве Светог Марка у Варни. У овом месту има око 250 верујућих продица од којих је велики број, новцем, али и извођењем радова, учествовао у обнови црквеног здања.
- Радови су почели одмах после обележавања црквене славе, 8. маја, уз подршку мештана Варне. Новац за санацију фасаду обезбедилу су мештани. Велики део радова на цркви бесплатно изводе становници Варне. Надамо се да ће до краја јуна бити завршени радови на глетовању. Након чега ће почети и реконструкција фасаде. Планирамо да следеће године реконструишемо и унутрашњост објекта, наводи свештеник Немања Ђурђевић.
Свештеничка породица Ђурђевић на служби у Варни је од 1990. године. О историји ове светиње знају све.
- Градња цркве почела је 1903. године, а завршена је осам година касније, када је храм и освештан. Нажалост, три године касније, током Првог светског рата, црква је спаљена и порушена. Црква је тада била војна болница, а многи умрли војници су сахрањени у дворишту храма, да би након ратних сукоба њихови посмртни остаци били пренети у Спомен костурницу на Церу. После рата Црква Свеог Марка је обновљена захваљујући средствима мештана Варне и Горње Врањске, као и из села Поцерски Метковић, Слатина и Маови. Тако је црква понове почела да ради, а последњу озбиљну реконструкцију доживела је 1997. године, када је урађена фасада која се сада реконструише, каже Ђурђевић.
Храм у Варни ће, несумњиво, у наредним годнама засијати пуним сјајем. Актуелне радове убрзаће и обећана финансијска подршка Савета месне заједнице, кроз средства која су у овом месту прикупљена кроз повраћај новца од пореза на имовину.
М.С.М.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa