Инфо

23. јун 2016.23. јун 2016.
ШАПЧАНИН РАДЕ ШПЕГАР ДИПЛОМИРАО НА ЈЕДНОМ ОД НАЈПРЕСТИЖНИЈИХ УНИВЕРЗИТЕТА НА СВЕТУ

НЕПРОЦЕЊИВО ЗНАЊЕ СТЕЧЕНО НА СТЕНФОРДУ

Шабац је једини град у новијој историји Србије који има суграђанина који је дипломирао на једном од најпретижнијих факултета на свету ““ Стенфорду у Калифорнији. Писање алгоритама, оптимизација статистичких прорачуна, примена вештачке интелигенције на пројекције цена ““ нови посао нашег суграђанина. Најважнија ствар коју носим са студирања је знање које сам стекао, истиче Раде
Шабац је једини град у новијој историји Србије који има суграђанина који је дипломирао на једном од најпретижнијих факултета на свету ““ Стенфорду у Калифорнији.
Сећамо се сви Радета Шпегара како нас је често обрадовао као ученик Математичке гимназије у Београду медаљама са Математичких олимпијада. Е, управо овај наш суграђанин пре неколико седмица дипломирао је на Стенфорду који је према Шангајској листи други по рангу на свету, одмах иза Харварда. Изузетно је цењен због предузетничког духа који га краси. Више је него ствар престижа уписати и завршити га.
После четворогодишњих студија, тренутно се одмара у свом родном граду, а пут Америке се спрема већ за месец дана, јер од 1. августа Раде почиње да ради за један од највећих финансијских фондова на свету и то у области за коју се школовао у протеклом периоду. Шта је то чиме ће се бавити, нисмо баш сигурни да можемо да објаснимо.
- Одлучио сам се за сектор финансија, а конкретно ћу се бавити писањем алгоритама, оптимизацијом статистичких прорачуна, применом вештачке интелигенције на пројекције цена ““ каже Раде.
А, до вештачке интелигенције и алгоритама у финансијама, требало је прећи тежак и трновит пут. Требало је, најпре, завршити Математички гимназију, донети медеља са Математичких олимпијада, конкурисати на Стенфорду и завршити га. У једној реченици звучи некомпликовано, у животу ““ језиво напорно.
- Једном приликом нисам спавао два дана. Толико сам морао да учим. Сав тај напор није ми пао тешко, јер знање и вештине која сам стекао на Стенфорду су немерљиве ““ додаје наш саговорник.
Уписати и заврши Стенфорд је огромна ствар у Америци. Рекли би и ствар престижа. Раде је један од свега 27 страних студената који су у његовој генерацији добили пуну стипендију за студирање основних студија које коштају више од 200.000 долара.
- Стенфорд је најбољи универзитет на свету за области за које сам се одлучио. Људи који су стварали статистику и писали уџбенике који се изучавају широм света су са овог универзитета. Пролазност на Стенфорду је свега четири одсто. То значи да сваке године више од 40.000 најбољих средњошколаца из Америке и остатка света конкурише на овом универзитету, а упише га само 2.000 бруцоша ““ истиче Шпегар.
Током четворогодишњих студија слушао је предавања неких од најцењенијих професора и јавних личности. Ради се о професорима и научницима са Нобеловим награда, слушао је гостојућа предавања власника Фејсбука Марка Зуцкерберга, оснивача Гугла, некадашње државне секретарке САД Кондолизе Рајс, генералног секретара Уједињених нација Бан Ки Муна. Пријавио се и за предавање председника САД Барака Обаме, али се до карата долазило лутријом, а његово име није било извучено. Да ли због тога, или знања које се тамо стекне, Стенфорд је кључ који отвара врата највећих компанија на свету.
- Најважнија ствар коју носим са студирања је знање које сам стекао. То нисам могао да научим нигде на свету. Стенфорд ми је омогућио да научим и неке ствари које сигурно не бих имао прилике да сам остао у Србији. Да сам студирао математику код куће, не бих имао предавања из историје и филозофије, а те предмете сам слушао на Стенфорду ““ прича Раде.
А, колико се цени Стенфорд, довољно говори чињеница да највеће компаније на свету долазе управо у двориште овог универзитета надомак Сан Франциска и регрутују будуће упосленике. Да откријемо малу тајну, дипломци са Стенфорда имају много веће плате од колега са других универзитета.
- Ја сам имао мало среће и велику помоћ од суграђанина Горана Гогића који ме је препоручио будућим послодавцима, јер је и сам радио у том Фонду. Желим да се наредних година најозбиљније посветим послу који је предамном, а касније ћу можда поново а размислим о наставку школовања ““ додаје Раде.
На питање да ли би стечено знање могао да примени у Србији, Раде каже да је то тешко због система у нашој земљи.
- Када бих желео да стечено снање са Универзитета применим у Србији, било би могуће једино када бих се бавио политиком, јер просто не верујем да, у овом тренутку и овом систему предузетништвом могу много да учиним. Тешко да бих могао да се бавим било каквим пословима из области финансија у ситуацији када политика диктира и одређује сваку сферу живота ““ завршава наш саговорник.
ЧЕТИРИ ГОДИНЕ СА СРПСКОМ ЗАСТАВОМ
- Када сам кренуо на студије, другари су ми поклонили заставу Србије и написали посвету. Та застава је све време стајала на зиду моје собе. Много пута су ме колеге питале шта су ми другари написали на њој и пуно пута сам морао да преводим посвету. Та застава ми је била стална веза са мојим градом, мојом породицом и Србијом ““ прича Раде.
У ПРЕДНОСТИ ЗБОГ МАТЕМАТИКЕ
Раде Шпегар је пун хвале за Математичку гимназију коју је завршио пре одласка за Америку.
- Знање из математике које сам стекао у гимназији је била велика предност за мене у односу на остале колеге са студија. Управо због тога сам можда и најмање научио из математике и имао прилику да се озбиљно посветим другим предавањима. Одлична ствар је та што сам имао прилику да на крају сваке године студија одређен део распуста проведем на пракси која је јединствена и веома је тешко добити ако нисте студент тако утицајног универзитета ““ каже Раде.
Н. К.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa